x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Comisia Europeană acordă asistență macrofinanciară de 3 miliarde de euro pentru 10 state

Comisia Europeană acordă asistență macrofinanciară de 3 miliarde de euro pentru 10 state

23 Apr 2020   •   13:26
Comisia Europeană acordă asistență macrofinanciară de 3 miliarde de euro pentru 10 state

Comisia Europeană a adoptat un pachet de asistenţă macrofinanciară (AMF) în valoare de 3 miliarde de euro destinat pentru 10 state, în cadrul politicii de extindere și vecinătate, în scopul limitării crizei economice provocate de pandemia cu coronavirus, se arată într-u  comunicat al executivului comunitar.

În urma unei evaluări preliminare a nevoilor de finanţare, propunerea prevede distribuirea fondurilor către: Albania (180 de milioane de euro), Bosnia şi Herţegovina (250 de milioane de euro), Georgia (150 de milioane de euro), Iordania (200 de milioane de euro), Kosovo (100 de milioane de euro), Republica Moldova (100 de milioane de euro), Muntenegru (60 de milioane de euro), Republica Macedonia de Nord (160 de milioane de euro), Tunisia (600 de milioane de euro) şi Ucraina (1,2 miliarde de euro).

"Sprijinirea vecinilor noştri este esenţială în această perioadă de criză, ca să menţinem stabilitatea întregii regiuni. Din răspunsul global al UE la pandemia de coronavirus face parte şi necesitatea de a sprijini ţările vecine să atenueze cele mai grave efecte economice ale acesteia. Aceste "programe AMF pentru situaţii de criză" vor ajuta 10 ţări să îşi asigure stabilitatea macroeconomică şi să îşi protejeze cetăţenii şi întreprinderile în timpul crizei", a declarat vicepreşedintele, Valdis Dombrovskis.

Fondurile le vor fi puse la dispoziţie țărilor timp de 12 luni sub formă de împrumuturi în condiţii foarte avantajoase, pentru a le ajuta să îşi acopere nevoile de finanţare imediate şi urgente.

Pachetul trebuie adoptat de Parlamentul European şi Consiliul UE. Apoi Comisia va plăti prima tranşă, cât mai curând după adoptarea deciziei de asistenţă macrofinanciară şi semnarea unui memorandum de înţelegere cu fiecare ţară parteneră. A doua tranşă ar putea fi plătită în trimestrul IV 2020 sau în prima jumătate a anului 2021.

×