Pământul "se revoltă" în nord-estul Africii, iar regiunea se schimbă rapid. Terenul deşertic se cutremură şi se fisurează, vulcanii sunt în fierbere, iar apele se revarsă peste pământ. Africa, sunt convinşi cercetătorii, se scindează la o rată rar întâlnită în geologie.
O primă ruptură a apărut cu milioane de ani în urmă, generând Marea Roşie şi Golful Aden. O a doua ruptură, care se întinde la sud, din Etiopia în Mozambic, este cunoscută sub numele de Valea Marii Fisuri, fiind presărată de vulcani. Peste câteva milioane de ani, şi ea va fi umplută cu apă de mare.
Pentru moment, nimeni nu poate spune cu adevărat care va fi momentul în care marea va inunda în cele din urmă deşertul, dar când se va întâmpla, se va întâmpla rapid. 'Dealurile s-ar putea scufunda în câteva zile', a declarat Tim Wright, de la Universitatea din Leeds, într-o conferinţă recent găzduită de către American Geophysical Union (AGU), la San Francisco.
În ultimii cinci ani, transformările geologice din nord-estul Africii s-au 'accelerat dramatic', subliniază Wright. Într-adevăr, procesul are loc mult mai rapid decât au anticipat mulţi. În ultimii ani, geologii au măsurat doar câţiva milimetri de mişcare în fiecare an. 'Acum însă pământul se deschide cu metrul', avertizează Loraine Field, om de ştiinţă de la Universitatea din Bristol, care a participat, de asemenea, la conferinţă.
În ultimele luni, cercetătorii au înregistrat, de asemenea, o intensificare a activităţii vulcanice. Geologii au descoperit erupţii vulcanice în apropierea suprafeţei pământului în 22 de locuri din Triunghiul Afar din nord-estul Africii. Magma a provocat fisuri de până la opt metri, precizează Derek Keir de la Universitatea din Leeds. Deşi în cele mai multe locuri magma rămâne sub scoarţa terestră, în zone cum ar fi lanţul vulcanic Erta Ale, ea şi-a făcut loc spre suprafaţă.
Oamenii de stiinţă au remarcat de asemenea că tipul de magmă care a ieşit la suprafaţă în regiune este întâlnit doar la vulcanii de pe fundul oceanului, una dintre caracteristicile sale fiind un procent redus de acid silicic. Magma care iese la Erta Ale are aceeaşi compoziţie chimică cu cea care erupe din vulcanii situaţi pe fundul oceanului.
Citește pe Antena3.ro