x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Coreea de Nord poate bombarda vestul Americii

Coreea de Nord poate bombarda vestul Americii

08 Feb 2016   •   09:12
Coreea de Nord poate bombarda vestul Americii
Sursa foto: KCNA/HANDOUT/EPA

Coreea de Nord a lansat, duminică, o rachetă balistică plasând un satelit de mici dimensiuni pe orbită. Experţii spun că lansarea nu are un scop ştiinţific, ci este doar o demonstraţie menită să arate că Phenianul are capacitatea de a atinge ţinte de pe teritoriul SUA.

Racheta nord-coreeană, lansată duminică, la ora locală 09:00, a ajuns pe orbită după nouă minute şi 46 de secunde, potrivit agenţiei de presă KCNA. SUA au confirmat că au localizat pe orbită două corpuri noi, cel mai probabil satelitul şi cea de-a treia treaptă a rachetei. Vestea lansării rachetei balistice a fost condamnată de comunitatea internaţională şi numită o provocare.
O astfel de rachetă poate fi folosită pentru a atinge ţinte aflate la 9.000 de kilometri distanţă, ceea ce înseamnă că Phenianul poate bombarda Europa sau vestul Statelor Unite ale Americii. Lansarea vine la mai puţin de o lună după ce Coreea de Nord a anunţat că a detonat o bombă cu hidrogen de mici dimensiuni. Detonarea a fost confirmată de seismografe, însă experţii spun că nu a fost vorba de o bombă cu hidrogen, ci de una atomică, cu o putere mult mai mică.
Posibilitatea ca statul comunist să poată monta o bombă nucl eară într-o rachetă cu rază lungă de acţiune devine însă din ce în ce mai reală, avertizează specialiştii.
„Este a doua oară în mai puţin de o lună când Coreea de Nord face un act provocator, ameninţând nu doar securitatea în peninsula coreeană, ci şi pe cea a Statelor Unite”, a declarat secretarul de stat american, John Kerry. Preşedintele Coreei de Sud, Park Geun-hye, a numit lansarea „o ameninţare la pacea mondială”, anunţând că va solicita SUA să monteze în peninsulă sistemul de apărare THAAD, care poate intercepta în aer rachete balistice.

Consiliul de Securitate al ONU s-a întrunit într-o şedinţă de urgenţă, duminică-seară, la New York, pentru a discuta problema. SUA, Coreea de Sud, Japonia, Rusia şi Franţa au cerut sancţiuni suplimentare faţă de Coreea de Nord. Numai China, unicul aliat al statului comunist, a solicitat o abordare diplomatică, pentru a se evita exacerbarea tensiunilor din regiune.

Coreea de Nord se află la cea de-a cincea lansare a unei rachete cu scopul oficial de a plasa un satelit pe orbită. În 2006, 2009 şi 2012, Phenianul anunţa că a lansat rachete cu succes, însă SUA afirma că acestea au explodat la lansare sau au căzut în mare. Primul satelit nord-coreean a fost plasat pe orbită cu succes în 2012, însă nu a transmis niciodată un semnal.
 

×