x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Corupție la Kiev. Acuzații de luare de mită și delapidare

Corupție la Kiev. Acuzații de luare de mită și delapidare

de Redacția Jurnalul    |    22 Ian 2023   •   14:50
Corupție la Kiev. Acuzații de luare de mită și delapidare
Sursa foto: Hepta

Ministrul adjunct al Infrastructurii din Ucraina a fost arestat pentru luare de mită. Totodată, Ministerul Apărării este acuzat de delapidare după ce ar fi semnat un contract pentru achiziția la suprapreț de alimente pentru hrana soldaților.

Vasil Losinskii este ministrul adjunct pentru dezvoltarea municipalităţilor, teritoriilor şi infrastructurii din Ucraina a fost reținut de poliție. Ulterior arestării, acesta a fost demis din funcție. 

El ar fi primit circa 400.000 de euro mită pentru achiziția unor generatoare de curent.

Dosarul împotriva lui Losinskii a fost deschis în septembrie 2023. 

Ministrul Infrastructurii a transmis că susține ancheta asupra adjunctului său. 

Ministrul Apărării a semnat un contract la suprapreț pentru hrana soldaților

Delapidările de fonduri sunt obișnuite în Ucraina însă aceste informații vin acum în contextul războiului cu Rusia. 

Instituția respinge informațiile apărute în mass media din Ucraina, potrivit cărora ar fi încheiat un contract la costuri de 2-3 ori mai mari față de tarifele actuale pentru alimentele de bază. Contractul a fost încheiat pentru acest an și are o valoare de 350 de milioane de dolari, potrivit site-ului de ştiri ZN.UA.

"Ministerul cumpără produsele relevante în conformitate cu procedura stabilită de lege. Acestea sunt diseminate cu intenţia de a manipula în mod deliberat", a răspuns Ministerul Apărării de la Kiev, care a precizat și că va deschide însă o anchetă privind "diseminarea" acestor informaţii înşelătoare care aduc atingere intereselor apărării în timpul unei perioade speciale".

De asemenea, ministerul a reamintit "principiului său de toleranţă zero faţă de corupţie. Se efectuează verificări" asupra contractelor semnate".

Va fi efectuat un audit intern și o întâlnire de urgență, luni, la care va participa șeful armatei, Oleksii Reznikov, pentru a clarifica "la procedura şi circumstanţele achiziţionării de produse alimentare pentru cadrele militare pentru anul 2023".


"În cazul depistării unor nereguli în activităţile funcţionarilor Ministerului Apărării, aceştia vor răspunde în conformitate cu legea în vigoare", a transmis ministerul.

 

×