x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Critici la adresa patriarhului rus din partea Papei: Dumnezeu nu susține războiul

Critici la adresa patriarhului rus din partea Papei: Dumnezeu nu susține războiul

14 Sep 2022   •   17:05
Critici la adresa patriarhului rus din partea Papei: Dumnezeu nu susține războiul

Dumnezeu nu susține războiul, a declarat miercuri, Papa Francisc, într-o aparentă critică la adresa patriarhului rus, potrivit Reuters.

Papa Francisc a declarat miercuri că Dumnezeu nu îndrumă religiile spre război, ceea ce reprezintă o critică implicită la adresa patriarhului ortodox rus Kirill, care susține invazia Ucrainei..

Aflat în Kazahstan, Francisc s-a adresat celui de-al șaptelea Congres al liderilor religiilor mondiale și tradiționale, o reuniune care reunește creștini, evrei, musulmani, budiști, hinduși și alte religii. Kirill ar fi trebuit să participe, dar s-a retras înainte de eveniment.

Biserica Ortodoxă Rusă (ROC) a trimis o delegație condusă de numărul doi, mitropolitul Anthony, care s-a întâlnit pentru scurt timp cu Papa.

„Dumnezeu este pace. El ne călăuzește întotdeauna pe calea păcii, niciodată pe cea a războiului. Să ne angajăm, așadar, să insistăm și mai mult asupra necesității de a rezolva conflictele nu prin mijloacele neconcludente ale puterii, cu arme și amenințări, ci prin singurele mijloace binecuvântate de cer și demne de om: întâlnirea, dialogul și negocierile răbdătoare", a spus Francisc.

La începutul acestui an, Papa a spus că patriarhul Kirill nu poate fi „băiatul de altar" al președintelui rus Vladimir Putin. Kirill a sprijinit invazia Rusiei în Ucraina, pe care patriarhul o consideră un bastion al unui Occident „decadent”. Poziția sa a provocat o ruptură cu Vaticanul și a declanșat o rebeliune internă care a dus la ruperea legăturilor unor biserici ortodoxe locale cu Biserica Ortodoxă Rusă.

Mitropolitul Anthony a declarat reporterilor că întâlnirea sa cu papa a fost „foarte cordială", dar a spus că remarca lui Francisc despre Kirill, „băiatul de altar", nu a fost „de ajutor pentru unitatea creștinilor" și a surprins Biserica Ortodoxă Rusă.

Anthony a mai spus că papa i-a spus că vrea să aibă o a doua întâlnire cu Kirill. Prima a fost în Cuba, în 2016.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: papa francisc