x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ziua 414 a invaziei: Războiul lui Putin provoacă noi cruzimi

Ziua 414 a invaziei: Războiul lui Putin provoacă noi cruzimi

de Redacția Jurnalul    |    13 Apr 2023   •   11:15
Ziua 414 a invaziei: Războiul lui Putin provoacă noi cruzimi

Volodimir Zelenski îndeamnă liderii internaționali să acționeze după ce miercuri au apărut videoclipuri tulburătoare cu soldați ruși care aparent decapitează un prizonier de război ucrainean întins la pământ.

Președintele Ucrainei a declarat că lumea nu poate ignora imaginile "malefice", relatează The Guardian.

Între timp, Belarus a extrădat un bărbat rus care a fost separat de fiica sa și condamnat la doi ani de închisoare după ce aceasta a făcut la școală desene împotriva războiului. Alexei Moskaliov, un părinte singur în vârstă de 54 de ani din orașul Yefremov, la 150 de mile sud de Moscova, a fugit luna trecută din arestul la domiciliu, cu câteva ore înainte ca un tribunal să-i dea o sentință de doi ani pentru "discreditarea" armatei ruse.

UE s-a angajat să îi tragă la răspundere pe cei responsabili de crime de război în Ucraina, a declarat un purtător de cuvânt, în timp ce ONU s-a declarat "îngrozită de videoclipurile deosebit de macabre" care circulă pe rețelele de socializare.

Banca Mondială a declarat miercuri că va finanța 200 de milioane de dolari pentru a ajuta la repararea infrastructurii energetice și de încălzire a Ucrainei, iar partenerii și alte părți vor oferi alte 300 de milioane de dolari pe măsură ce proiectul se va extinde.

Guvernul britanic a impus sancțiuni împotriva "manipulatorilor financiari" care i-ar fi ajutat pe oligarhii ruși Roman Abramovici și Alisher Usmanov să își ascundă activele.

Marea Britanie este pregătită să ofere garanții de împrumut suplimentare de 500 de milioane de dolari Ucrainei, ridicând totalul din acest an la 1 miliard de dolari, a declarat miercuri ministrul britanic de finanțe Jeremy Hunt. Hunt a declarat că garanțiile de împrumut britanice au fost importante pentru a subscrie un pachet mai amplu de sprijin din partea FMI, în valoare de 15,6 miliarde de dolari pe patru ani.

De asemenea, SUA au impus sancțiuni pentru peste 120 de persoane și entități din întreaga lume din cauza legăturilor lor cu războiul Rusiei din Ucraina. Sancțiunile au vizat persoane și entități din peste 20 de țări și jurisdicții.

Rusia a sancționat 333 de oficiali și personalități publice canadiene, în ceea ce a declarat că este o mișcare de răzbunare ca răspuns la sancțiunile impuse de Canada împotriva Moscovei și la sprijinul acordat Ucrainei.

Armata ucraineană a respins din nou afirmațiile Rusiei potrivit cărora trupele ruse au capturat peste 80% din orașul Bahmut, aflat în conflict. Serhiy Cherevatyi, un purtător de cuvânt al comandamentului militar din est, a insistat miercuri că forțele ucrainene au controlat "considerabil" mai mult de 20% din acesta în est.

Ministerul rus al Apărării a afirmat că forțele sale au lovit rezervele armatei ucrainene care încercau să pătrundă în Bahmut. De asemenea, acesta a afirmat că luptătorii din grupul mercenar privat rus Wagner au capturat alte trei blocuri în încercarea lor de a prelua controlul orașului. Afirmațiile nu au fost verificate.

Rusia și-a înăsprit legea privind recrutarea, inclusiv prin introducerea de documente electronice de recrutare militară, înainte de o contraofensivă ucraineană anticipată pe scară largă în următoarele săptămâni. Camerele inferioară și superioară ale parlamentului au adoptat în grabă o legislație care va face mult mai dificilă pentru ruși eschivarea de la recrutare, interzicând în același timp în mod automat ca recruții înregistrați să părăsească țara.

Autoritățile instalate de Rusia în Crimeea anexată și în orașul Sevastopol au anulat paradele militare tradiționale pentru a sărbători Ziua Victoriei și ziua de 1 Mai, a declarat liderul numit de Rusia în Crimeea, invocând motive de securitate. Declarația de miercuri a lui Serghei Aksionov a venit la o zi după ce acesta a declarat că Crimeea este în gardă și că forțele rusești au construit "apărări moderne și profunde".

Serbia a fost de acord să furnizeze arme Kievului sau le-a trimis deja, potrivit unui document clasificat al Pentagonului. Serbia este una dintre singurele țări din Europa care a refuzat să sancționeze Rusia pentru invazia sa în Ucraina.

Coreea de Sud ar fi fost de acord să "împrumute" SUA 500.000 de cartușe de artilerie, în timp ce Seulul încearcă să minimizeze posibilitatea ca muniția să ajungă în Ucraina - o mișcare care ar putea declanșa critici interne la adresa președintelui Yoon Suk-yeol.

Africa de Sud a declarat că un mandat de arestare internațional pentru Vladimir Putin în legătură cu războiul din Ucraina a fost o "piedică în calea lucrurilor" înainte de summitul Brics care va avea loc în august în această țară. Președintele rus urmează să participe la un summit al țărilor Brics, dar țara gazdă este membră a Curții Penale Internaționale și ar trebui să efectueze arestarea dacă Putin pune piciorul în țară.

Guvernul german este foarte îngrijorat de înrăutățirea stării de sănătate a liderului opoziției ruse încarcerat Alexei Navalny, a declarat un purtător de cuvânt al guvernului. Purtătorul de cuvânt al lui Navalny a declarat marți că acesta a slăbit 8 kg în 16 zile cât a stat la izolare și că nu primește niciun tratament.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: ucraina cruzimi război