x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Dă-mi spionul, ia-ţi spionul!

Dă-mi spionul, ia-ţi spionul!

09 Iul 2010   •   00:00

Cele zece persoane suspectate de americani că ar fi făcut parte dintr-o reţea de spionaj în favoarea Rusiei au fost expulzate din Statele Unite după ce preşedintele rus, Dmitri Medvedev, a graţiat patru ruşi condamnaţi pentru spionaj în beneficiul Washingtonului, informează Agenţia France Presse, citată de Mediafax. Cei zece suspecţi, arestaţi la sfârşitul lui iunie, îşi recunoscuseră vinovăţia în cursul unor audieri desfăşurate joi şi, potrivit postului de televiziune NY1, au fost îmbarcaţi într-un autobuz care i-a transportat la unul dintre aeroporturile newyorkeze pentru a zbura spre Moscova, via Viena. La fel, cei patru spioni ruşi care au lucrat pentru americani şi care au petrecut ani buni în închisorile ruse au fost transportaţi la Viena pentru a decola, de acolo, spre Washington. Potrivit unor surse, schimbul s-a produs chiar pe aeroportul Capitalei austriece. Surse de la Kremlin au declarat că schimbul a fost posibil numai datorită "înaltului nivel de încredere" dintre preşedinţii rus şi american. Potrivit unor surse de la Washington, schimbul a fost decis din motive de securitate naţională şi umanitare, precizând că reţinerea spionilor ruşi nu prezenta nici un interes strategic.

PRECEDENTE
Schimbul de spioni are câteva precedente celebre în timpul războiului rece dintre Washington şi fosta URSS, informează AFP.
La 10 februarie 1962, după cinci ani de închisoare în Statele Unite, unul dintre cei mai celebri spioni sovietici, William Fischer, alias Rudolf Abel, a fost oferit la schimb cu americanul Francis Gary Powers, pilotul unui avion-spion U-2 doborât de o rachetă sovietică în 1960, în cursul unui zbor de recunoaştere deasupra URSS. "Trocul" s-a efectuat pe celebrul "pod al spionilor", Glienicke, care separă zona americană a Berlinului de Vest de oraşul est-german Potsdam.
La 29 septembrie 1986, Agenţia de ştiri Tass a anunţat expulzarea jurnalistului american Nicholas Daniloff, arestat cu o lună înainte pentru spionaj. A doua zi, Ghennadi Zaharov, funcţionar sovietic la Organizaţia Naţiunilor Unite, a primit ordinul de a părăsi Statele Unite în 24 de ore, după ce a compărut timp de cinci minute în faţa unui tribunal newyorkez.
La 11 februarie 1986, după nouă ani de detenţie, disidentul sovietic Anatoli Şcearanski a fost eliberat de URSS. Inculpat pentru spionaj în favoarea Statelor Unite, acuzaţie pe care a dezminţit-o permanent, matematicianul Şcearanski, care lupta pentru dreptul la emigrare pentru disidenţii evrei, a fost arestat la 15 martie 1977 şi condamnat la 13 ani de închisoare, din care nouă într-un lagăr. O vastă campanie internaţională a avut loc în favoarea eliberării sale.
La 27 aprilie 1979, cinci disidenţi sovietici au fost schimbaţi cu doi agenţi de informaţii sovietici deţinuţi în Statele Unite. Aceştia din urmă, funcţionari ai ONU, au fost arestaţi la 20 mai 1978, după ce au obţinut documente secrete despre tehnicile americane de luptă antisubmarin.

×
Subiecte în articol: externe