Curtea Constitutionala a Germaniei a dat unda verde participarii Guvernului de la Berlin la fondul de urgenta de 500 miliarde euro al statelor din zona euro si pactului de disciplina fiscala semnat de 25 de lideri europeni in prima parte a acestui an.
Curtea suprema de la Karlsruhe a stabilit insa si conditii. Astfel, expunerea financiara pe care si-o poate asuma guvernul german fata de fond nu poate depasi plafonul de 190 miliarde euro stabilit initial fara aprobarea Bundestagului.
Judecatorii constitutionali au respins totodata o clauza de confidentialitate din tratatul de infiintare a fondului de urgenta, hotarand ca orice decizie a MES trebuie avizata de ambele camere ale Parlamentului german.
Hotararea magistratilor constitutionali a fost considerata cruciala in cadrul planurilor anticriza ale liderilor europeni, o decizie nefavorabila putand duce chiar la caderea guvernului de la Berlin.
'Curtea constitutionala germana nu isi poate permite sa fie vazuta altfel decat independenta, dar de asemenea, nu isi poate permite sa fie considerata ca mecanismul care a dus la caderea guvernului. Vor trebui sa faca cercul patrat, cu alte cuvinte sa nu doboare guvernul si sa-si demonstreze independenta', a declarat Constanze Stelzenmüller, din cadrul German Marhsall Fund, Berlin.
Decizia Curtii este ultimul aviz necesar pentru functionarea Mecanismului European de Stabilitate si pentru ratificarea pactului fiscal.
Un sondaj publicat vineri pe site-ul Spiegel Online arata ca 54% dintre germani sunt in favoarea blocarii celor doua proiecte europene de catre Curte, reflectand nemultumirea populatiei fata de banii investiti de stat in programele de finantare externa acordate statelor de la periferia zonei euro.