x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Demisii în lanț în guvernul nipon, din cauza unui scandal financiar

Demisii în lanț în guvernul nipon, din cauza unui scandal financiar

de Redacția Jurnalul    |    14 Dec 2023   •   18:45
Demisii în lanț în guvernul nipon, din cauza unui scandal financiar
Sursa foto: Hepta

Patru miniștri au demisionat pe fondul unor informații potrivit cărora procurorii erau pe cale să facă o razie în birourile a zeci de parlamentari ai partidului de guvernământ, scrie The Guardian.

Premierul Fumio Kishida se luptă să limiteze consecințele unui scandal de strângere de fonduri care a forțat demisia a patru dintre miniștrii săi, în contextul în care există informații potrivit cărora procurorii ar fi pe cale să percheziționeze birourile a zeci de parlamentari ai partidului de guvernământ.

Secretarul șef al cabinetului, Hirokazu Matsuno, a confirmat că demisionează, în timp ce ministrul economiei și industriei, Yasutoshi Nishimura, ministrul afacerilor interne, Junji Suzuki, și ministrul agriculturii, Ichiro Miyashita, au demisionat și ei.

Miniștrii vizați sunt membri ai facțiunii Abe, formată din 100 de membri - condusă cândva de fostul premier asasinat Shinzo Abe -, cea mai mare grupare de parlamentari din Partidul Liberal Democrat (PLD), aflat la guvernare, condus de Kishida.

Procurorii investighează acuzațiile potrivit cărora membrii facțiunii nu au raportat aproximativ 500 de milioane de yeni (2,7 milioane de lire sterline) strânși prin intermediul unor evenimente de strângere de fonduri în ultimii cinci ani.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: guvern japonez demisii