x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Dezastru ecologic in Marea Neagră

Dezastru ecologic in Marea Neagră

de Irina Cristea    |    12 Noi 2007   •   00:00
Dezastru ecologic in Marea Neagră
Sursa foto: Kimberly White/

Peste 1.000 de tone de ţiţei s-au deversat in Strămtoarea Kerci, care leagă Marea Neagră de Marea Azov, după ce un petrolier rusesc s-a rupt in două.

Incident ecologic grav in Marea Neagră. Un petrolier rusesc care transporta 2.400 de tone de ţiţei s-a rupt in două, o importantă cantitate de combustibil deversăndu-se in apă.

Un petrolier rusesc avănd la bord o incărcătură de 2.400 de tone de ţiţei s-a rupt in două in zona strămtorii Kerci, ce desparte Marea Neagră de Marea de Azov. Ambarcaţiunea era ancorată şi a cedat din pricina condiţiilor meteo extreme, inălţimea valurilor depăşind cinci metri. Aproximativ 1.300 de tone de ţiţei s-au deversat in mare, transmite AFP. Tot vremea rea a făcut ca intervenţia echipelor de salvare să fie extrem de dificilă, in condiţiile in care la bordul petrolierului aparţinănd companiei Volganeft se afla şi un echipaj format din nouă persoane.


GRAV. "Este un dezastru ecologic foarte grav. O astfel de problemă se poate rezolva in căţiva ani. Ţiţeiul este o substanţă grea, iar acum se scufundă pe fundul mării", a precizat Oleg Mitvol, director adjunct al agenţiei ruse pentru protecţia mediului (Rosprirodnadzor), citat de postul de televiziune Vesti-24. Mitvol a atras atenţia că rafalele de vănt bat in direcţia litoralului ucrainean şi că incidentul trebuie să preocupe deopotrivă Rusia şi Ucraina.

Un alt cargo, avănd la bord 11 persoane şi transportănd sulf, s-a scufundat ieri-dimineaţă in Strămtoarea Kerci. Membrii echipajului au fost salvaţi. Autorităţile din portul Kavkaz au intrat in alertă maximă.

Eforturi disperate s-au făcut pentru recuperarea jumătăţii neancorate a petrolierului rusesc, care a intrat in derivă. Operaţiunea a implicat trei remorchere, două ruseşti şi unul ucrainean, care au prins cu cabluri prova ambarcaţiunii pentru a-i opri deplasarea. Cel mai grav incident de acest gen a avut loc in 2002, cănd din petrolierul Prestige s-au scurs 64.000 de tone de ţiţei, care au afectat grav coastele Spaniei, Franţei şi Portugaliei.


×
Subiecte în articol: externe marea