x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Dilma Rousseff, oficial candidată pentru un al doilea mandat prezidenţial în Brazilia

Dilma Rousseff, oficial candidată pentru un al doilea mandat prezidenţial în Brazilia

de Agerpres    |    21 Iun 2014   •   21:58
Dilma Rousseff, oficial candidată pentru un al doilea mandat prezidenţial în Brazilia

Candidatura preşedintei Braziliei, Dilma Rousseff, pentru un al doilea mandat, în perspectiva alegerilor prezidenţiale din 5 octombrie, a fost confirmată sâmbătă de Partidul Muncitorilor (PT, stânga), reunit la Brasilia în convenţie naţională, informează AFP.

Candidatura sa "este aprobată", a proclamat preşedintele partidului, Rui Falcao.

Candidatura Dilmei Rousseff a fost aprobată de cei 800 de candidaţi ai PT, în prezenţa mentorului politic al preşedintei, fostul lider de stat Luiz Incio Lula da Silva.

"Este momentul să mergem înainte, să facem angajamente, dragii mei companioni", a declarat Dilma Rousseff, 66 de ani, imediat ce a fost confirmată candidat la alegerile prezidenţiale, în plin Campionat Mondial de Fotbal, ce se desfăşoară în Brazilia.

Dilma Rousseff, fostă membră a gherilei, torturată şi închisă în timpul dictaturii (1964-1985), a venit la putere în 2011. De câteva luni, ea se confruntă cu o eroziune progresivă a popularităţii sale, însă rămâne favorită detaşată în sondaje, cu 39% intenţii de vot, potrivit unui sondaj Ibope publicat joi.

Principalii săi adversari vor fi social-democratul Aecio Neves (PSDB), cu 21% din intenţiile de vot, urmat de socialistul Eduardo Campos (PSB), creditat cu 10% din intenţiile de vot.

Brazilia, a şaptea putere economică mondială, a fost scena unei fronde sociale istorice împotriva costurilor gigantice pe care le-a presupus organizarea Campionatului Mondial de Fotbal (11 miliarde de euro) şi a deficienţelor stringente din transporturile publice, educaţie şi sănătate.

Nemulţumirea unor pături întregi ale populaţiei rămâne una importantă şi vizează clasa politică în ansamblul ei. Cu toate acestea, în prezent brazilienii sunt pasionaţi de Campionatul Mondial, pe care visează să-l câştige pentru a şasea oară, în timpul finalei din 13 iulie de pe stadionul Maracana din Rio de Janeiro. Manifestaţiile din marja Campionatului nu mai adună decât o mână de protestatari de extremă stânga sau anarhişti.

×
Subiecte în articol: dilma rousseff brazilia