x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe UPDATE - Două cutremure puternice au avut loc în Italia. Cel putin 38 persoane au murit

UPDATE - Două cutremure puternice au avut loc în Italia. Cel putin 38 persoane au murit

24 Aug 2016   •   08:27
UPDATE - Două cutremure puternice au avut loc în Italia. Cel putin 38 persoane au murit
Sursa foto: Cylonphoto/Getty Images/iStockphoto

UPDATE - Cel puţin 38 persoane au decedat şi daune grave au fost provocate într-o zonă de munte din centrul Italiei, în urma cutremurui cu magnitudinea de 6,2 grade care a fost resimţit miercuri şi în capitala ţării, informează cotidianul italian La Repubblica.


Institutul Italian de Geofizică şi Vulcanologie (INGV) a declarat că seismul de la ora 01:36 GMT a avut epicentrul la o adâncime de 4,2 kilometri într-o zonă împădurită din provincia Rieti, menţionează agenţia de presă DPA.

Acesta a fost urmat de peste 50 de replici, cea mai puternică având magnitudinea de 5,4 grade şi fiind înregistrată la ora 02:33 GMT.

Un cuplu în vârstă a murit în Arquata del Tronto, o staţiune montană din regiunea Marche, la aproximativ 20 de kilometri de epicentru, potrivit agenţiei de ştiri ANSA, care îi citează pe carabinieri locali.

ANSA a precizat că cel puţin cinci persoane şi-au pierdut viaţa în Amatrice, un oraş din apropiere, situat în regiunea Lazio, care a fost, de asemenea, grav afectată.

"Jumătate din oraş a fost părăsit", a declarat primarul din Amatrice, Sergio Perozzi, postului public Rainews 24.

Spitalul din Amatrice a fost evacuat, iar cei 15 pacienţi au fost mutaţi în stradă. Persoanele rănite de cutremur au fost preluate de spital.

O altă victimă a fost confirmată în Accumoli, un oraş din apropiere, din regiune Lazio, a informat agenţia ANSA, citând pe primarul Stefano Petrucci. El a spus că se teme că alte cinci persoane sunt decedate, inclusiv un cuplu cu doi copii.

Oraşul Norcia, din Umbria, care a fost lovit de un cutremur major în anul 1979 în care au fost ucise cinci persoane, a fost indicat drept epicentrul actualului cutremur de către US Geological Survey. Nimeni nu a fost rănit acolo, potrivit autorităţilor locale citate de Reuters.

Norcia se află, de asemenea, la 55 de kilometri nord de l'Aquila, unde un cutremur cu magnitudinea de 5,9 grade a ucis 309 persoane în urmă cu şapte ani.

Şeful protecţiei civile Fabrizio Curcio a declarat că evenimentul seismic actual a fost "sever" şi "comparabil" ca intensitate cu cutremurul de la L'Aquila, dar este probabil să fie mai puţine victime pentru că a avut loc într-o zonă cu o densitate mai mică a populaţiei, notează agenţia DPA.

ŞTIREA INIŢIALĂ - Un cutremur de magnitudine 6,2 s-a produs miercuri dimineaţa în centrul Italiei, lângă Perugia, transmite Reuters.

Potrivit serviciului de monitorizare geologică al Statelor Unite (U.S. Geological Survey, USGS), seismul a fost înregistrat la ora locală 3.36 (4.36 ora României), în Norcia, la 110 km nord-est de Roma, la o adâncime de numai 10 km, considerată foarte mică. USGS a estimat iniţial magnitudinea la 6,4.

Seismul a fost resimțit la Roma.

După aproximativ o oră, un al doilea seism, de 5,5 grade, a fost înregistrat la doar patru killometri distanță de Norcia.

Cutremurul cu magnitudinea 6 de miercuri din Italia a dus la prăbuşirea a numeroase clădiri în zona centrală muntoasă a ţării, cel puţin şase persoane pierzându-şi viaţa, relatează Reuters.

Cutremurul a provocat mari probleme în mai multe oraşe şi sate dar nu pare să fi lovit zone foarte populate.

Cel mai afectate oraşe par să fie Accumoli, Amatrice, Posta şi Arquata del Tronto, a declarat purtătorul de cuvânt al pompierilor, Luca Cari. El a precizat că elicopterele urmau să fie trimise la venirea zorilor în zonele afectate de seism pentru a evalua pagubele.

Primarul din Accumoli a spus că un număr de clădiri au fost grav afectate.

"Patru persoane sunt prinse sub dărâmături şi nu prezintă niciun semn de viaţă. Doi părinţi şi doi copii", a declarat primarul Stefano Petrucci pentru televiziunea publică RAI.

De asemenea, RAI a prezentat o altă informaţie a poliţiei conform căreia doi oameni au murit în satul Pescara del Tronto din apropiere.

Primarul micului oraş Amatrice a declarat că localitatea a suferit pagube extinse. "Jumătate din oraş s-a dus. Sunt oameni sub dărâmături... A avut loc o alunecare de teren şi un pod s-ar putea prăbuşi", a spus Sergio Pirozzi la RAI.

Cutremurul a provocat pagube în oraşe din trei regiuni - Umbria, Lazio şi Marche.

Institutul geofizic american, care a estimat magnitudinea cutremurului la 6,2, susţine că acesta a avut epicentrul în apropiere de Norcia, care este un loc turistic popular.

Primarul Nicola Alemanno a declarat că în Norcia nu s-au înregistrat morţi.

"Structurile antiseismice ale oraşului au rezistat. Există pagube la clădirile istorice şi alte imobile, dar nu avem probleme grave", a spus el.

Biroul prim-ministrului Matteo Renzi a anunţat că echipe de salvare sunt trimise în zonele cele mai afectate.

Agenţia de protecţie civilă din Italia susţine că cutremurul a fost "grav".

"A fost atât de puternic. Ni se părea că patul se mişcă prin cameră cu noi în el", a declarat pentru Reuters Lina Mercantini din Ceselli.

"Doamne, a fost oribil! Pereţii au crăpat şi cărţile au căzut de pe rafturi", a povestit Olga Urbani, din oraşul Scheggino.

Mai multe posturi de televiziune au difuzat imagini cu străzi pline cu dărâmături în mai multe oraşe. Faţadele unor clădiri de piatră s-au prăbuşit, lăsând încăperile din interior la vedere.

Locuitorii Romei, care se află la circa 170 km de epicentru, au fost treziţi de cutremur, care a zguduit mobila din locuinţe.

În cele trei ore de după producerea cutremurului au avut loc 17 replici, cea mai puternică având magnitudinea 5,5, a anunţat biroul seismic italian. Acesta a evaluat magnitudinea iniţială a cutremurului la 6.

Ultimul cutremur major care s-a produs în Italia a lovit oraşul L'Aquila în 2009, provocând moartea a peste 300 de persoane. www.agerpres.ro

×