x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Două milioane de venezueleni vor debarcarea lui Nicolas Maduro

Două milioane de venezueleni vor debarcarea lui Nicolas Maduro

03 Mai 2016   •   09:27
Două milioane de venezueleni vor debarcarea lui Nicolas Maduro

Opoziţia din Venezuela a predat autorităţilor electorale aproape două milioane de semnături în favoarea unui referendum pentru a-l revoca pe preşedintele socialist Nicolas Maduro, ţinta nemulţumirii populaţiei în faţa crizei economice, transmite AFP.

Coaliţia MUD (Mesa de la Unidad Democratica), majoritară în parlament, a depus luni la Consiliul naţional electoral (CNE) "1,85 milioane de semnături!!!", şi-a exprimat bucuria pe Twitter secretarul general al acesteia, Jesus Torrealba.

Duminică, opoziţia anunţase 2,5 milioane, date comunicate înainte de revizuirea lor pentru depunerea oficială, prevăzută iniţial pentru marţi.

Aceste semnături au fost obţinute numai în două zile săptămâna trecută, locuitorii deplasându-se în număr mare la diferitele puncte de colectare instalate în ţară.

Un succes atât de rapid "este probabil un record mondial", a declarat unul dintre liderii opoziţiei, Henrique Capriles, într-o intervenţie filmată şi difuzată pe Twitter.

"Este o demonstraţie importantă că noi, venezuelenii, alegem calea constituţională, democratică, paşnică. Vrem să decidem cu vocea noastră, cu votul nostru, viitorul ţării noastre", a adăugat candidatul înfrânt de Nicolas Maduro la prezidenţialele din 2013.

"Nu ne este frică de ei", a răspuns numărul doi al chavismului, Diosdado Cabello, fost preşedinte al Adunării Naţionale.

CNE, cunoscut ca apropiat guvernului, va verifica dacă minimul de voturi necesare (195.721, 1% din electorat) a fost atins, îi va convoca pe semnatari să confirme personal opţiunea lor, înainte de a trece la o ultimă verificare.

Întreg procesul ar putea dura o lună, chiar mai mult dacă CNE încearcă să îl întârzie, apoi opoziţia va avea de atins al doilea prag, strângând patru milioane de voturi în trei zile pentru a convoca referendumul, pe care speră să îl organizeze de la sfârşitul lunii noiembrie.

Referendumul revocator a fost utilizat o singură dată în istoria ţării, împotriva fostului preşedinte Hugo Chavez (1999-2013) în 2004: el s-a soldat cu un eşec.

De această dată, ar putea beneficia de nemulţumirea socială tot mai mare, ilustrată de revoltele şi jafurile care au avut loc în ultimele zile la Maracaibo (nord-vest), al doilea oraş ca mărime din ţară.

"Ţara vrea să scape de acest guvern", a afirmat Jesus Torrealba.

Pentru că 68% dintre venezueleni, furioşi din cauza penuriei şi a inflaţiei cu trei cifre, vor plecarea preşedintelui cât mai repede posibil şi noi alegeri, indică un recent sondaj realizat de Venebarometro.AGERPRES

×