x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe E bună şi criza mondială. Emisiile de CO2 au scăzut cu 3%!

E bună şi criza mondială. Emisiile de CO2 au scăzut cu 3%!

06 Oct 2009   •   00:00

Emisiile globale de dioxid de carbon, unul dintre principalele gaze ce produc efect de seră, ducând la încălzirea climatică, ar putea să fie mai scăzute cu 3% în acest an din cauza crizei economice internaţionale, conform unui studiu publicat marţi la Bangkok de către Agenţia Internaţională pentru Energie (AIE), informează AFP.



Această scădere a poluării cu CO2 ar fi cea mai importantă înregistrată în ultimii 40 de ani, a precizat economistul şef al AIE, Fatih Birol, cu ocazia unei conferinţe de presă. El a precizat că această reducere este cu atât mai importantă cu cât, până în prezent, se înregistrau de obicei creşteri medii ale nivelului poluării cu CO2 cu 3% în fiecare an.

Conform lui Fatih Birol, această inversare a tendinţei reprezintă "o fereastră de oportunitate unică" pentru a ne lansa pe traiectoria potrivită în lupta împotriva încălzirii globale, astfel încât media temperaturilor globale anuale să nu urce cu mai mult de 2 grade Celsius. "Prin reducerea emisiilor de CO2 în atmosferă, criza economică şi finaciară a creat o fereastră de oportunitate pentru tranziţia întregului sistem energetic mondial. Este o şansă unică pe care nu putem să o pierdem", a mai adăugat şi responsabilul ONU pentru climă, Yvo de Boer. În urma folosirii combustibililor fosili ca surse de energie sunt produse două treimi din totalul anual al emisiilor de gaze cu efect de seră.

Organizaţia AIE a prezentat un plan de acţiune ce permite limitarea concentraţiei de gaze cu efect de seră din atmosferă la 450 particule/milion, fapt ce ar avea ca rezultat, conform oamenilor de ştiinţă, limitarea creşterii temperaturii globale cu cel mult 2 grade Celsius.

Oficiali şi oameni de ştiinţă din 180 de state s-au întâlnit la Bangkok pentru o conferinţă de zece zile menită să netezească drumul spre semnarea, în decembrie la Copenhaga, a unui nou acord mondial în problema limitării poluării care să înlocuiască Protocolul de la Kyoto

×
Subiecte în articol: externe