x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ecuadorul prelungește starea de urgență până la 13 august

Ecuadorul prelungește starea de urgență până la 13 august

16 Iun 2020   •   12:30
Ecuadorul prelungește starea de urgență până la 13 august
Sursa foto: pixabay.com

Ecuadorul a prelungit, până la 13 august, starea de urgenţă impusă în martie din cauza epidemiei de coronavirus. În această țară sunt peste 47.000 de cazuri de infectare, din care 3.929 de persoane au murit, transmite AFP.

Starea de urgenţă a fost decretată de preşedintele Lenin Moreno la 16 martie, când au fost impuse restricţii de deplasare, inclusiv o interdicţie totală timp de 15 ore pe zi, telemunca obligatorie și închiderea şcolilor.

Prin Constituţie, preşedintele poate suspenda libertatea de întrunire, impune cenzură mass-media, mută sediul guvernului, dispune colectarea anticipată a impozitelor şi mobilizează forţele armate şi de poliţie în timpul stării de urgență.

Ecuadorul are 17,5 milioane de locuitori și  este unul din cele mai afectate din America Latină de virusul SARS CoV2.

Epidemia a afectat mai ales provincia de coastă Guayas şi capitala acesteia, Guayaquil, unde s-au semnalat peste 60% dintre cazuri, provocând intrarea în colaps a serviciilor sanitare şi funerare.

Deşi o parte dintre restricţii au fost relaxate de la mijlocul lunii mai, frontierele terestre şi şcolile rămân închise.

Regiunilor le-au fost atribuite culori în funcţie de situaţia lor epidemiologică.

Majoritatea celor 221 de cantoane, inclusiv capitala Quito şi portul Guayaquil, se află în zona galbenă, circa 30% sunt în zona roşie şi doar două în zona verde, unde circulaţia este permisă timp de 5 ore/zi, iar 75% dintre angajaţi merg la muncă. 

×
Subiecte în articol: ecuador stare de urgenta coronavirus