x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Egiptul, sub asediul hepatitei C

Egiptul, sub asediul hepatitei C

02 Sep 2010   •   00:00

Un studiu ştiinţific recent a stabilit amploarea celei mai mari probleme de sănătate publică din Egipt, din ultimul deceniu: hepatita C. În fiecare an se înregistrează în jur de 500.000 de noi cazuri de persoane infectate, cea mai mare rată de incidenţă din întreaga lume, transmite Efe.



Deşi se ştie de mai mult timp că hepatita C este o boală comună în ţară, o dată cu publicarea unui articol în revista Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS), în care se analizează gradul de incidenţă în intervalul 1992- 2010, problema capătă dimensiuni îngrijorătoare.

"Numărul actual este mult mai surprinzător decât ne aşteptam", a declarat Laith Abu Raddad, coautor al studiului şi membru al Grupului de Epidemiologie a Bolilor Infecţioase din cadrul Universităţii Cornell din Qatar.

Potrivit articolului său, elaborat împreună cu profesorul Frederick Wolf Miller de la Universitatea din Hawaii, "procentul de cazuri pozitive variază între 0,01 la sută, în Scandinavia, şi 3 la sută în Africa de Nord, cu o singură excepţie: Egiptul", unde procentul este de 14,7 la sută.

Motivul pentru care Egiptul se află în topul listei ar trebui căutat în modul de transmitere a virusului hepatitei C.

Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, virusul - care infectează ficatul uman, putând duce la ciroză sau cancer şi pentru care nu există vaccin - se transmite doar prin contactul cu sânge infectat sau cu oricare alt fluid uman care îl conţine, notează Agerpres.

Germenul responsabil de la actuala criză sanitară a fost "plantat" în anii 60, când s-au realizat unele campanii de prevenţie împotriva schistosomiazei, o boală parazitară cronică provocată de viermii care trăiesc în Nil. Între 1964 şi 1982 au fost administrate 2 milioane de injecţii cu antimoniu, care au împiedicat propagarea schistosomiazei, însă acele de seringă nesterilizate şi reutilizate au dus la propagarea unui alt microb nedorit - virusul hepatitei C.

×
Subiecte în articol: externe