x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Erdogan susține Rusia: Europa culege ce a semănat. Cred că va avea probleme serioase la iarnă

Erdogan susține Rusia: Europa culege ce a semănat. Cred că va avea probleme serioase la iarnă

06 Sep 2022   •   15:33
Erdogan susține Rusia: Europa culege ce a semănat. Cred că va avea probleme serioase la iarnă
Sursa foto: kremlin.eu

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan susține Rusia în acuzațiile privind criza energetică provocată de sancțiunile occidentale, scrie AFP.

''Europa culege ceea ce a semănat. Atitudinea Europei faţă de Vladimir Putin şi sancţiunile l-au făcut, fie că ne place sau nu, să spună: Dacă voi faceţi aşa, eu o să fac asta. Putin utilizează toate mijloacele şi armele de care dispune, în primul rând gazele naturale. Nu ne dorim, dar cred că Europa va avea probleme serioase la iarnă''', a spus acesta, care a precizat că țara sa nu va avea astfel de probleme.

Turcia are relații bune atât cu Rusia, cât și cu Ucraina. Erdogan a anunțat, luna trecută, că va plăti parțial în ruble pentru importurile de gaze din Rusia, livrate prin gazoductul TurkStream. În 2021, Turcia a importat din Rusia 25% din necesarul de petrol şi 45% din cel de gaze naturale în 2021.

Rusia acuză țările occidentale de oprirea livrărilor de gaze naturale prin conductul Nord Stream1, ca urmare a sancțiunilor și a intenției de plafonare a gazelor. 
"Problemele de livrare au apărut din cauza sancţiunilor impuse de statele occidentale. Nu există alt motiv pentru aceste probleme", a explicat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. Anterior, mai mulți oficiali ruși au avertizat că livrările de gaze naturale vor fi sistate dacă UE și G7 decid asupra plafonării prețurilor.

Totodată, UE a decis un embargo treptat asupra importurilor de petrol rusesc și a oprit achizițiile de cărbune, ca replică la invadarea Ucrainei.

×
Subiecte în articol: turcia Rusia gaze sanctiuni erdogan