Alegătorii din Regatul Ţărilor de Jos şi din Marea Britanie, primii care intră în "hora" euroalegerilor, au început să voteze pentru a-şi desemna trimişii în Parlamentul European. Olandezilor le revin 25 de fotolii de europarlamentar iar britanicilor, 72.
Debutul scrutinului european, care începe azi şi se încheie duminică, în ziua când vine şi rândul României să voteze, coincide însă cu debutul unui scandal. Regatul Ţărilor de Jos ar putea fi penalizat de Comisia Europeană dacă autorităţile vor da publicităţii rezultatele parţiale ale votului, aşa cum au procedat în 2004.
O regulă datând din 1976 prevede că ţările nu pot publica rezultate oficiale "decât după închiderea scrutinului în statul membru în care electorii vor vota ultimii". Nu sunt interzise, însă, publicarea înainte de acest orar a sondajelor în urma ieşirii de la urne şi nici publicarea datelor estimative.
Autorităţile de la Haga consideră că rezultatele provizorii nu au caracter oficial şi, prin urmare, pot fi anunţate încă din ziua încheierii votulului. Comisia nu este de aceeaşi părere. "Poziţia noastră este foarte clară. Nu e permisă publicarea rezultatelor, parţiale sau complete, înainte de închiderea ultimelor birouri de vot, duminica, la ora 20:00 GMT. Ne aşteptăm ca toate statele să respecte această regulă", a declarat purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Johannes Laitenberger, citat de AFP.
Cele mai recente sondaje indică o rată a participării la vot de 40% în Ţările de Jos, unde creştin-democraţii sunt creditaţi cu 14% din intenţiile de vot iar laburiştii, cu 12%. În Marea Britanie, participarea ar fi de maximum 45%.
Citește pe Antena3.ro