Cu câteva zile înaintea alegerilor prezidențiale din Franța, Marine Le Pen, liderul partidului extremist Frontul Naţional şi candidat la scrutinul din 23 aprilie, a anunţat că va suspenda imediat aplicarea acordului Schengen şi va organiza un referendum privind apartenenţa țării sale la Uniunea Europeană, în cazul în care va câştiga confruntarea pentru președinție.
„Fiecare secundă a preşedinţiei mele va fi folositoare Franţei şi francezilor”, afirmă Le Pen, într-o înregistrare în care prezintă un set de zece măsuri ce ar urma să fie adoptate în termen de două luni de la preluarea puterii, dacă va fi aleasă, transmite pagina electronică a postului de televiziune „France 2”. Printre aceste măsuri se numără restabilirea controalelor la frontiere, expulzarea străinilor radicalizaţi şi retragerea cetăţeniei franceze în cazul persoanelor cu dublă naţionalitate care au fost condamnate pentru legături cu fundamentalismul islamic, precum și reducerea vârstei minime de pensionare la 60 de ani pentru francezii cu o vechime în muncă de patru decenii. Marine Le Pen a mai promis un referendum pentru modificarea organizării instituțiilor. Lidera de extremă dreapta se angajează să instaureze principiul „priorității naționale”, pe cel al „apărării identității noastre ca popor și a patrimoniului nostru istoric și cultural” și, de asemenea, să reducă numărul de deputați și senatori. În ceea ce priveşte UE, Le Pen a declarat că va organiza un referendum pe tema apartenenţei Franţei la blocul comunitar, după ce, în prealabil, timp de şase luni, va negocia cu liderii europeni o descentralizare parţială a Uniunii Europene.
Avantaj infim față de Macron
Marine Le Pen este creditată cu 24% din intențiile de vot, cu un procent în fața lui Emmanuel Macron, fost ministru al Economiei, candidat de centru, care ar obține 23% din sufragiile electoratului în primul tur al alegerilor prezidențiale, arată rezultatul ultimului sondaj Ifop-Fiducial, dat publicității la începutul acestei săptămâni. Potrivit aceluiași sondaj, candidatul dreptei, François Fillon, ar obține 18,5% din opțiuni, iar Jean-Luc Mélenchon (stânga radicală) circa 18% din intențiile de vot pentru primul tur, preconizat pentru 23 aprilie. Al doilea tur de scrutin va avea loc pe 7 mai.
Marine Le Pen a stârnit recent un val de controverse, după ce a negat responsabilitatea statului francez pentru arestarea evreilor din Paris în anul 1942 şi deportarea lor în Germania nazistă, unde cei mai mulţi au pierit în lagărele de exterminare.
În dezbaterile televizate cu contracandidații săi, Le Pen a afirmat că dorește „să dea din nou cuvântul poporului”, care este „lăsat pradă unei insecurități galopante” și se confruntă cu „mondializarea sălbatică”, „totalitarismul islamist” și „contestarea valorilor sale fundamentale și chiar a identității sale naționale”. „Doamnă Le Pen, scoateți din nou minciunile pe care le auzim de 40 de ani și pe care le auzeam și de la tatăl dumneavoastră”, i-a replicat Macron.