x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe FBI investighează un atac cu mașină asupra unui separatist sikh în California

FBI investighează un atac cu mașină asupra unui separatist sikh în California

de Redacția Jurnalul    |    24 Aug 2024   •   23:20
FBI investighează un atac cu mașină asupra unui separatist sikh în California

FBI investighează împușcătura din 11 august care a vizat un activist din California cu legături strânse cu liderul separatist sikh Hardeep Singh Nijjar, care a fost împușcat mortal anul trecut într-o crimă despre care premierul canadian Justin Trudeau a spus că ar putea avea legătură cu India.

Într-un interviu acordat Reuters, Satinder Pal Singh Raju, din Woodland, California, a declarat că agenții FBI au venit joi să vorbească cu el și cu un prieten care conducea camionul atunci când ei și un alt pasager au fost atacați pe Interstate 505 South în comitatul Yolo, în timp ce se întorceau de la o cină târzie în Vacaville.

Nijjar a fost ucis în iunie 2023 în fața gurdwarei sale, un lăcaș de cult sikh, în Surrey, Columbia Britanică. Această crimă și sugestia lui Trudeau privind posibila implicare a guvernului indian au declanșat o criză diplomatică între cele două țări.

Vorbind prin intermediul unui interpret, Raju a declarat că o mașină albă s-a oprit în stânga camionului lor, apoi s-a retras în spatele lor înainte de a se opri din nou lângă ei. Acesta a fost momentul în care a fost tras primul glonț.

„La prima împușcătură, m-am ascuns”, a spus el. „Dar apoi am auzit mai multe focuri de armă trase”. El a declarat că s-a gândit imediat la Nijjar, spunând că „așa a fost asasinat Hardeep Singh Nijjar și întreaga imagine a scenei mi-a trecut prin minte”.

În timp ce încercau să scape de focurile de armă, camionul lor a derapat și a ieșit de pe șosea, intrând într-un șanț, a spus Raju. El și cei doi prieteni ai săi au fugit pe un câmp din apropiere și s-au ascuns după o căpiță de fân în timp ce sunau la 911. Ofițerii de poliție i-au spus ulterior că au găsit cel puțin cinci cartușe.

Biroul FBI din Sacramento a confirmat că colaborează cu California Highway Patrol „în sprijinul anchetei” privind împușcăturile.

Un purtător de cuvânt al California Highway Patrol a confirmat că a avut loc împușcătura, dar a refuzat să ofere detalii și a declarat că ancheta este în curs.

În aceeași lună cu uciderea lui Nijjar, FBI a dejucat o presupusă tentativă de asasinat împotriva lui Gurpatwant Singh Pannun, un alt separatist sikh proeminent cu dublă cetățenie în Canada și Statele Unite.

Departamentul de Justiție al SUA l-a acuzat pe cetățeanul indian Nikhil Gupta că a încercat să organizeze asasinarea lui Pannun la cererea unui oficial al serviciilor secrete indiene.

Gupta a pledat nevinovat și își așteaptă procesul la New York.

Patru cetățeni indieni aflați în Canada sunt acuzați de crimă și conspirație în cazul morții lui Nijjar.

India a negat implicarea în ambele incidente și nu a fost clar dacă există o legătură între împușcăturile din mașină în care a fost implicat Raju și aceste incidente anterioare.

Ambasada Indiei la Washington nu a răspuns vineri cererii de comentarii cu privire la recenta împușcătură din California.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: fbi atac separatist sikh california