Cei doi fii ai fostului preşedinte egiptean Hosni Mubarak aproape că s-au luat la bătaie vineri când tatăl lor şi-a predat prerogativele de şef al statului Consiliului suprem militar, în 18-a zi de proteste populare, dezvăluie ziarul egiptean Al-Akhbar, citat astăzi de media israeliene.
Potrivit presei locale, fiul mai mare al preşedintelui Alaa Mubarak l-a acuzat pe fratele mai mic că a flirtat cu oameni de afaceri cărora le-a facilitat accesul în politică, ceea ce în final a condus la căderea tatălui lor. 'Ai distrus ţara deschizând această uşă pentru prietenii tăi şi iată rezultatul. În loc ca tata să poată să-şi petreacă ultimii ani cu toate onorurile care i se cuvin, tu ai pus umărul la distrugerea imaginii lui', citează ziarul menţionat o declaraţie atribuită fiului cel mare al lui Hosni Mubarak.
Conform aceleiaşi publicaţii, care nu îşi dezvăluie sursele, altercaţia dintre cei doi fraţi s-ar fi produs în palatul prezidenţial din Cairo în momentul în care avea loc înregistrarea declaraţiei publice a lui Hosni Mubarak. Cearta a fost la un pas să degenereze în bătaie dacă între cei doi fraţi nu s-ar fi interpus înalţi oficiali egipteni, susţine Al Akhbar, citat de Agerpres.
După ce a fost numit de către tatăl său în funcţia de şef al Comitetului politic al Partidului Naţional Democratic din Egipt (de guvernământ), Gamal Mubarak (47 de ani), care a activat timp de 11 ani la Bank of America din Cairo şi Londra, a căpătat o influenţă semnificativă în guvernul egiptean.
Ca urmare, el şi-a ajutat prietenii din sectorul comercial-bancar să ocupe posturi de conducere în cadrul partidului şi în guvern. Se presupunea că Hosni Mubarak îl pregătea pe Gamal pentru a-i succeda la putere.
Ziarul egiptean citat mai susţine că discursul iniţial către naţiune al lui Hosni Mubarak a suferit unele schimbări de conţinut în ultimul moment, iar Alaa Mubarak a fost foarte supărat. După acel discurs, preşedintele egiptean îşi delegase toate atribuţiile noului vicepreşedinte Omar Suleiman, şeful serviciilor secrete egiptene, el păstrându-şi doar titulatura de preşedinte.
La presiunea străzii şi a cancelariilor occidentale, Mubarak a fost nevoit vineri să cedeze complet pârghiile puterii Consililui suprem militar, care va asigura tranziţia în Egipt către o nouă conducere.