x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Fiul cel mare al lui Mubarak îl acuză pe fratele cel mic de "revoluţia egipteană"

Fiul cel mare al lui Mubarak îl acuză pe fratele cel mic de "revoluţia egipteană"

14 Feb 2011   •   10:07
Fiul cel mare al lui Mubarak îl acuză pe fratele cel mic de "revoluţia egipteană"

Cei doi fii ai fostului preşedinte egiptean Hosni Mubarak aproape că s-au luat la bătaie vineri când tatăl lor şi-a predat prerogativele de şef al statului Consiliului suprem militar, în 18-a zi de proteste populare, dezvăluie ziarul egiptean Al-Akhbar, citat astăzi de media israeliene.

Potrivit presei locale, fiul mai mare al preşedintelui Alaa Mubarak l-a acuzat pe fratele mai mic că a flirtat cu oameni de afaceri cărora le-a facilitat accesul în politică, ceea ce în final a condus la căderea tatălui lor. 'Ai distrus ţara deschizând această uşă pentru prietenii tăi şi iată rezultatul. În loc ca tata să poată să-şi petreacă ultimii ani cu toate onorurile care i se cuvin, tu ai pus umărul la distrugerea imaginii lui', citează ziarul menţionat o declaraţie atribuită fiului cel mare al lui Hosni Mubarak.

Conform aceleiaşi publicaţii, care nu îşi dezvăluie sursele, altercaţia dintre cei doi fraţi s-ar fi produs în palatul prezidenţial din Cairo în momentul în care avea loc înregistrarea declaraţiei publice a lui Hosni Mubarak. Cearta a fost la un pas să degenereze în bătaie dacă între cei doi fraţi nu s-ar fi interpus înalţi oficiali egipteni, susţine Al Akhbar, citat de Agerpres.

După ce a fost numit de către tatăl său în funcţia de şef al Comitetului politic al Partidului Naţional Democratic din Egipt (de guvernământ), Gamal Mubarak (47 de ani), care a activat timp de 11 ani la Bank of America din Cairo şi Londra, a căpătat o influenţă semnificativă în guvernul egiptean.

Ca urmare, el şi-a ajutat prietenii din sectorul comercial-bancar să ocupe posturi de conducere în cadrul partidului şi în guvern. Se presupunea că Hosni Mubarak îl pregătea pe Gamal pentru a-i succeda la putere.

Ziarul egiptean citat mai susţine că discursul iniţial către naţiune al lui Hosni Mubarak a suferit unele schimbări de conţinut în ultimul moment, iar Alaa Mubarak a fost foarte supărat. După acel discurs, preşedintele egiptean îşi delegase toate atribuţiile noului vicepreşedinte Omar Suleiman, şeful serviciilor secrete egiptene, el păstrându-şi doar titulatura de preşedinte.

La presiunea străzii şi a cancelariilor occidentale, Mubarak a fost nevoit vineri să cedeze complet pârghiile puterii Consililui suprem militar, care va asigura tranziţia în Egipt către o nouă conducere.

×