Ţările membre al Fondului Monetar Internaţional s-au angajat să lucreze pentru a pune capăt "inegalităţilor" din comerţul mondial, dar şi-au retras promisiunea de a lupta împotriva protecţionismului, o ideea pe care au susţinut-o la reuniunile anterioare, relatează agenţia EFE.
Promisiunea de a lupta împotriva protecţionismului nu apare în comunicatul final de la închidere a reuniunii de primăvară a FMI şi Băncii Mondiale, deşi aceasta era menţionată în comunicatele anterioare, precum cel de la reuniunea din octombrie anul trecut.
"Am încercat să facem un bilanţ constructiv şi sensul cuvântului protecţionism este foarte ambiguu şi, de aceea, l-am eliminat din diferitele secţiuni ale comunicatului", a explicat, pentru presă, preşedintele Comitetului Financiar şi Monetar al FMI, Agustín Carstens.
"Ceea ce intenţionăm să realizăm este să ne concentrăm în principal pe ceea ce putem face împreună şi pe ceea ce reprezintă obiectivul nostru final. Obiectivul final este acela de a încerca să profităm de avantajele comerţului. Toată lumea este de acord că avem nevoie de un comerţ liber şi corect", a spus Carstens, care este şi guvernator al Băncii Mexicului.
Carstens nu a precizat însă dacă FMI a decis să renunţe la promisiunea de a lupta împotriva protecţionismului din cauza poziţiei Guvernului preşedintelui SUA, Donald Trump, care se opune globalizării şi unei serii de tratate internaţionale de liber schimb.
Totuşi, după cum s-a evidenţiat pe parcursul reuniunii, poziţia protecţionistă a Washington-ului, odată cu venirea lui Trump la putere, a generat preocupare în cadrul FMI şi Băncii Mondiale, apărătoare tradiţionale ale ordinii economice globale bazate pe impulsionarea globalizării şi liberului comerţ.
"Am avut o discuţie foarte echilibrată la reuniune, iar starea de spirit a fost optimismul precaut", a răspuns Carstens, întrebat despre impresiile finale.
În cele aproape 100 de zile la Casa Albă, Trump a retras SUA din Acordul Transpacific, încheiat cu cele 11 ţări din zona Pacificului şi a promis renegocierea Tratatului de Liber Schimb cu America de Nord, în vigoare cu Canada şi Mexic.AGERPRES