x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe FORUM: "VANT DE LA RASARIT, VANT DE LA APUS"

FORUM: "VANT DE LA RASARIT, VANT DE LA APUS"

04 Noi 2004   •   00:00

4 NOIEMBRIE 2004
O romanca de la Palermo s-a infuriat cand i-a auzit pe italieni vorbind despre cum ii pot insela pe romani. Iata ce a scris ea. "Un cutit cu doua lame imi strapunge inima cand aud vorbindu-se de Romania. Tara unde o firma se face intr-o zi, unde e plin de curve si unde printre alti straini, italienii ca si romanii mai demult isi trimit scursurile sa faca «averi» multumind oamenii nostri cu bani putini. Si ca si cum nu ar fi deajuns, isi rad in barba de «oportunitatile» oferite de Romania supranumind pamantul nostru «Paradis».

Imi vine rau cand ma gandesc ce putin ne trebuie sa schimbam aceasta stare de fapt, si totusi «stam» impasibili si privim cum devenim servitori unor stapani nemeritati care aici, in Italia, sunt niste insignifianti.

Eram deunazi la o masa cu mai multi italieni si ascultam aparent impasibila istoria unui parcurs in Romania. Se discuta despre costuri, servicii, firme, investitii si alte astfel de «lucraturi». Ceea ce m-a enervat foarte tare a fost faptul ca majoritatea dintre ei fusese in Romania si discutau cu lejeritate despre cum se poate cumpara o vila superba in Victoriei pe nimic. Se refereau la cele care sunt inca in situatii neclare in ceea ce priveste faptul ca au fost nationalizate si sunt probleme cu revendicarile. Apoi un alt subiect a fost acela al cumpararii antichitatilor si mobilelor de valoare si aducerea lor aici.

Toata filiera: cum ca pot fi trecute la granita ca mobila second-hand, in cazul mobilei antice spre exemplu. Isi faceau socoteala ca in Romania pot cumpara obiecte antice si la 50 de euro bucata. Aici fac mii de euro.

La un moment dat insa am dat nastere unor polemici destul de aprinse, intrucat nu mai suportam idiotenia celor auzite. Stiu ca nu pot schimba eu lucrurile, dar am un mesaj care nu cred ca va fi pus in aplicare... Dragii nostri birocrati si politicieni, cat oare va mai trebui sa inghitim tratamentul de «Africa de Sud» in propria tara, cu resursele si bogatiile noastre?!"

Ana-Maria Marcu, Palermo (30.10.2004)
×
Subiecte în articol: diaspora