x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Fost premier britanic vrea guvern mondial de criză

Fost premier britanic vrea guvern mondial de criză

de Ion Alexandru    |    31 Mar 2020   •   11:11
Fost premier britanic vrea guvern mondial de criză

Ex-premierul britanic Gordon Brown, care a gestionat, în 2008, criza economică mondială, cere marilor puteri să creeze o formă de gurvernare globală, care să funcționeze pe o durată limitată, în vederea rezolvării crizei medicale și financiare generate de pandemia de coronavirus. Acest guvern mondial de criză ar trebui să fie un organism internațional cu puteri executive, deoarece statele se axează mai mult pe criza sanitară, în timp ce economiile se prăbușesc.

 

Gordon Brown a condus guvernul Marii Britanii din 2007 până în 2010 și, în contextul în care statele occidentale și nu numai au luat, individual, măsuri draconice pentru limitarea răspândirii infecției cu COVID-19, propune instaurarea, cu caracter limitat, a unui Executiv mondial din care să facă parte lideri mondiali, experți în sănătate, conduceri ale organizațiilor internaționale și care să aibă puteri executive la nivel global pe perioada pandemiei.

Citat de cotidianul britanic The Guardian, Gordon Brown este de părere că trebuie să existe un răspuns global coordonat, întrucât actuala criză este diferită de cea economică din urmă cu 12 ani. „Acum, în primul rând, este o urgență medicală care necesită măsuri comune. Cu cât mai mult se intervine pentru a se face față situațiilor de urgență medicală, cu atât mai mult sunt puse în pericol economiile”, susține fostul premier britanic.

Brown se teme, de această dată, de politica „Trump America” a actualului președinte al SUA, însă crede că este încă posibilă coagularea unui organism mondial de urgență cu puteri executive. Propunerea fostului premier brtanic mai vine și în contextul în care multe state au anunțat pachete economice consistente pentru combaterea efectelor crizei, însă este de părere că doar un guvern global ar putea să gestioneze eforturile coordonate ale băncilor centrale, să ia măsuri pentru prevenirea căderilor pe piețele de capital din economiile de piață emergente și care să fie dispus să implementeze o abordare comună a utilizării fondurilor guvernamentale, în vederea stimulării creșterii economice.

 

Nu este pentru prima dată când Brown vine cu o astfel de propunere. În tipul crizei financiare din 2008, el a convins mai mulți lideri mondiali de necesitatea salvării băncilor și a găzduit, la Londra, chiar și o întâlnire a G20, prilej cu care s-a aprobat un pachet de 1,1 miliarde de dolari drept „colac de salvare”.

Gordon Brown: „Cu cât mai mult se intervine pentru a se face față situațiilor de urgență medicală, cu atât mai mult sunt puse în pericol economiile”

×