x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Franco Frattini ar trebui să demisioneze

Franco Frattini ar trebui să demisioneze

05 Mai 2008   •   00:00

Declaraţiile comisarului european Franco Frattini despre libera circulaţie, taxate de europarlamentarul Renate Weber

Declaraţiile comisarului european Franco Frattini despre libera circulaţie, taxate de europarlamentarul Renate Weber


Europarlamentarul liberal Renate Weber consideră că “minima decenţă l-ar obliga pe Franco Frattini la o demisie de onoare din funcţia de comisar European” ca urmare a declaraţiilor din ultimele săptămâni referitoare la libera circulaţie a persoanelor.”Vicepreşedintele Comisiei Europene, comisarul pentru Justiţie şi Afaceri Interne, Franco Frattini, aflat într-un prelungit concediu pre şi post electoral, a făcut, în ultimele săptămâni, în presa din Italia, mai multe declaraţii inacceptabile pentru un înalt demnitar al Uniunii Europene, al cărui mandat este acela de a respecta legislaţia europeană şi de a proteja drepturile şi libertăţile cetăţenilor europeni”, afirmă Weber într-un comunicat remis, duminică, agenţiei Mediafax.

DEZINFORMARE. Renate Weber îl acuză pe Frattini că a indus în eroare opinia publică prin declaraţia acordată în 23 aprilie, ziarului La Stampa, conform căreia Directiva privind libertatea de mişcare a cetăţenilor europeni în spaţiul european este depăşită şi trebuie revizuită, iar Directiva 2004/38/EC “dădea posibilitatea guvernelor naţionale … să stabilească un prag (minim) al veniturilor şi obligaţia de a dovedi originea legală a veniturilor”. Europarlamentarul liberal califică aceste afirmaţii drept “un neadevăr”, dat fiind faptul că singurul lucru menţionat de directivă se referea la necesitatea unor resurse suficiente în aşa fel încât cetăţenii unor state membre al UE, rezidenţi în alt stat, să nu devină o povară pentru sistemul de asistenţă socială al statului gazdă.

PREZUMŢIA DE NEVINOVĂŢIE! “Actualul încă vicepreşedinte al Comisiei Europene îşi permite să ignore cu desăvârşire prezumţia de nevinovăţie prevăzută inclusiv de art. 48 din Carta drepturilor fundamentale ale Uniunii Europene, afirmând că «libertatea de circulaţie a cetăţenilor, care este sacrosantă, nu trebuie să devină libertatea de circulaţie a infractorilor»”, afirmă Weber. Ea mai susţine că, într-un interviu ulterior, publicat de Il Giornale la 28 aprilie, comisarul pentru Justiţie şi Afaceri Interne s-a referit la cei suspecţi a fi comis infracţiuni, declarând că “simpla lor expulzare nu este suficientă” şi precizând că “ei trebuie arestaţi imediat, judecaţi folosind o procedură de urgenţă şi apoi expulzaţi să-şi execute condamnarea în ţările de unde vin”, pentru că “nu e corect ca infractori străini să fie găzduiţi în închisorile” italiene. “Aceste afirmaţii sunt ele însele o gravă încălcare a art. 47 şi 48 din Cartea drepturilor fundamentale ale Uniunii Europene, privind «dreptul la un proces corect» şi «dreptul la apărare», nemaivorbind de încălcarea vădită a prevederilor privind dreptul la proces corect şi echitabil prevăzut de CEDO şi de jurisprudenţa Curţii Europene a Drepturilor Omului”, apreciază Weber.


ATAC LA LEGISLAŢIA EUROPEANĂ. În opinia europarlamentarului român, “cinismul acestor declaraţii este cu atât mai îngrijorător cu cât acelaşi Franco Frattini declara în 21 decembrie 2007 pentru Euronews că intrarea în zona Schengen a unor noi state este «o mare oportunitate… de a face din conceptul de cetăţenie europeană o realitate»”, iar “marele câştig al Cartei drepturilor fundamentale ale UE va fi acela că drepturi precum libertatea de mişcare vor putea fi decise de Curtea Europeană de Justiţie, pentru că orice stat membru ar putea încălca drepturile cetăţenilor europeni”. “Declaraţiile din ultimele săptămâni ale lui Frattini le contrazic pe cele de acum câteva luni şi reprezintă un atac la adresa actualei legislaţii europene, o încălcare a chiar mandatului pe care îl are de îndeplinit. Minima decenţă l-ar obliga pe Franco Frattini la o demisie de onoare din funcţia de comisar european indiferent dacă va fi numit sau nu ministru de externe în viitorul guvern italian”, afirmă Renate Weber.

Varianta în în limba engleză a comunicatului europarlamentarului liberal va fi transmisă, luni dimineaţă, în mod oficial, preşedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Durrao Barosso, precum şi membrilor Comisiei pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne (LIBE), din care Weber face parte.

Mediafax

×