x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Franţa: Marine Le Pen, realeasă preşedinte al Frontului Naţional

Franţa: Marine Le Pen, realeasă preşedinte al Frontului Naţional

11 Mar 2018   •   13:21
Franţa: Marine Le Pen, realeasă preşedinte al Frontului Naţional

Partidul francez Frontul Naţional a reales-o duminică la conducerea sa pe Marine Le Pen, pentru al treilea mandat, şi i-a retras retras titlul de preşedinte onorific lui Jean-Marie Le Pen, însuşi fondatorul formaţiunii de extremă-dreapta.

 

Marine Le Pen (49 de ani), singurul candidat la preşedinţia Frontului Naţional, a obţinut 100% din voturile exprimate de delegaţii reuniţi în congres la Lille, în nordul Franţei. Au existat doar 2,87% de buletine de vot nule sau necompletate. Cei aproape 1.500 de delegaţi ai FN au aprobat, cu 79,7% din voturile exprimate, noul statut al formaţiunii, în virtutea căruia a fost eliminată funcţia de preşedinte de onoare, a anunţat Jean-François Jalkh, vicepreşedinte al FN.

Acest titlu îi fusese acordat lui Jean-Marie Le Pen, care a condus partidul timp de 39 de ani, între 1972 şi 2011. Din cauza polemicilor repetate cu privire la Holocaust, fondatorul FN fusese exclus din partid în 2015 de fiica sa, Marine Le Pen, care i-a succedat la preşedinţia partidului în 2011.

Excluderea lui Jean-Marie Le Pen a reprezentat începutul unei lungi bătălii judiciare cu fiica sa. Jean-Marie Le Pen, care şi-a publicat memoriile cu numai zece zile înaintea congresului de la Lille, a renunţat în final să participe la această reuniune, ceea ce reprezintă o premieră în cariera sa politică.

La finalul congresului Frontului Naţional, Marine Le Pen - care a obţinut 34% din voturi în alegerile prezidenţiale franceze de anul trecut, câştigate de centristul Emmanuel Macron - urmează să anunţe noul nume al partidului pe care îl conduce. AGERPRES

×