Generalul Pervez Musharraf, fost președinte al Pakistanului, a fost condamnat la moarte de un tribunal din Islamabad, în contumacie, pentru înaltă trădare și subminarea Constituției țării. El a preluat puterea în anul 1999, printr-o lovitură de stat militară sângeroasă, și a ocupat funcția de șef al statului între 2001 și 2008. Musharaf trăiește în exil, în Dubai, unde a plecat în 2016 pentru tratament medical.
Format din trei judecători, tribunalul special a pronunţat ieri sentinţa în procesul deschis împotriva lui Musharraf în urmă cu şapte ani. Fostul lider militar era judecat pentru înaltă trădare, deoarece a impus starea de urgenţă în 2007, când a suspendat Constituţia şi i-a încarcerat pe judecătorii Curţii Supreme care nu i-au acceptat decizia, ce urmărea extinderea puterii generalului. Verdictul judecătorilor a fost luat cu o majoritate de 2-1. Pervez Musharraf devine primul lider militar pakistanez confruntat cu un proces pentru încălcarea Constituției, în condițiile în care numeroși șefi ai armatei naționale au condus țara în urma unor lovituri de stat. Generalul l-a răsturnat de la putere, în 1999, pe prim-ministrul de atunci, Nawaz Sharif, printr-o lovitură de stat militară sângeroasă și a câștigat un rol important pe scena mondială, după ce s-a alăturat războiului contra terorismului, condus de Statele Unite în Afganistan, țară care se învecinează cu Pakistanul. De altfel, Musharraf s-a aliat cu SUA, în pofida puternicei opoziții interne. În noiembrie 2007, când a suspendat Constituția și a impus starea de urgență, el a devenit ținta unor ample proteste populare. Musharraf a demisionat în 2008 pentru a evita destituirea. Pe perioada președinției sale, el a supraviețuit unor încercări de asasinat și unor comploturi puse la cale de persoane din anturajul lui. Când Nawaz Sharif a redevenit premier, în 2013, vechiul dușman al generalului i-a deschis acestuia o acțiune în Justiție, iar Musharraf a fost acuzat pentru înaltă trădare în martie 2014. Fostul lider militar a susținut că procesul împotriva lui a avut o motivație politică, iar acțiunile sale din 2007 au fost aprobate de către guvern. Potrivit Constituției pakistaneze, orice persoană condamnată pentru înaltă trădare este pasibilă de pedeapsa cu moartea. Musharraf s-a aflat într-un exil autoimpus, de la ridicarea interdicției de călătorie, în 2016, care i-a permis să meargă la tratament medical în străinătate. În vârstă de 76 de ani, el și-a petrecut cea mai mare parte din ultimii trei ani, în Londra și Dubai.
Semnificație istorică
Acuzațiile de trădare aduse lui Musharraf în 2014 au constituit un moment de cotitură pentru Pakistan, unde liderii militari au avut întotdeauna o influență imensă în istoria țării. Mulți dintre șefii armatei au condus Pakistanul fie direct, în urma unor lovituri de stat asemănătoare cu cea a lui Musharraf, fie prin influența enormă exercitată asupra administrațiilor civile. Generalul a devenit astfel primul lider militar acuzat de înaltă trădare, iar cazul său constituie acum un precedent.
„Acesta este un verdict istoric și va avea un mare impact asupra istoriei politice a Pakistanului, stat vulnerabil la puciuri”.
Hamid Mir, comentator politic