x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Germania a arestat un spion care lucra atât pentru serviciile germane, cât şi pentru cele chineze

Germania a arestat un spion care lucra atât pentru serviciile germane, cât şi pentru cele chineze

07 Iul 2021   •   09:20
Germania a arestat un spion care lucra atât pentru serviciile germane, cât şi pentru cele chineze

Autorităţile germane au arestat un fost spion al Serviciului Federal de Informaţii, suspectându-l că ar fi efectuat „activităţi de agent de informaţii” pentru China, a anunțat marţi procuratura federală.

Potrivit unui comunicat de presă al procuraturii, bărbatul - numit doar Klaus L. - ar fi furnizat serviciilor secrete chineze informaţii timp de aproape un deceniu, începând din 2010, relatează Politico.

În acelaşi timp, însă, el a fost informator pentru Serviciul Federal de Informaţii German (BND). Postul public german ARD susține că bărbatul, acum în vârstă de 75 de ani, a furnizat BND informaţii timp de 50 de ani, ducând o „viaţă dublă”.

Public, el a fost politolog, lucrând pentru Fundaţia Hanns Seidel - o fundaţie de cercetare politică strâns asociată cu Uniunea Socială Creştină (CSU), partidul soră bavarez al conservatorilor Angelei Merkel - din anii 1980 până la pensionare. De asemenea, el conduce un grup de reflecţie din 2001.

Ca parte a muncii sale, el a călătorit frecvent în străinătate în „fosta Uniune Sovietică şi mai târziu Rusia, Balcani, Africa de Sud şi Asia de Sud”, a relatat ARD.

În 2010, potrivit procuraturii, el a călătorit la Shanghai pentru o prelegere şi a fost abordat „de către membrii unui serviciu chinez de informaţii pentru cooperare”.

„Ulterior, până în noiembrie 2019, inculpatul a furnizat în mod regulat informaţii serviciului chinez de informaţii înaintea sau după vizitele de stat sau conferinţele multinaţionale”, se arată în comunicatul emis de parchet.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: spion dublu