x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Germania NU are indicii că Rusia va ataca Ucraina. Eforturile diplomatice continuă

Germania NU are indicii că Rusia va ataca Ucraina. Eforturile diplomatice continuă

14 Feb 2022   •   19:25
Germania NU are indicii că Rusia va ataca Ucraina. Eforturile diplomatice continuă

Cancelarul german Olaf Scholz s-a întâlnit la Kiev cu președintele Volodimir Zelenski iar în zilele următoare va merge la Moscova pentru a discuta cu președintele Vladimir Putin. 

"Europa se află într-o situaţie absolut precară, în contextul crizei din Ucraina. Însă până în prezent nu există niciun indiciu că ar fi fost decis un conflict militar. Disputele beligerante sunt cel mai grav lucru care se poate produce în inima Europei. Încercăm pe toate canalele să menţinem Rusia la masa negocierilor. Rusia trebuie să înţealeagă clar situaţia: în cazul unui atac asupra Ucrainei, vor exista efecte masive pentru Rusia", a spus Annalena Baerbock, ministrul german de Externe, conform publicaţiei Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Ambasadorul Ucrainei la Berlin, Andrij Melnyk, a cerut Germaniei să livreze 12.000 de rachete antitanc, în contextul tensiunilor cu Rusia dar se așteaptă ca Germania să refuze. Guvernul de la Berlin a spus, în mod repetat, că nu va furniza armament letal Ucrainei.

Ce spun SUA și Marea Britanie

 

"Dovezile indică destul de clar că Rusia pregăteşte o invazie", a declarat premierul britanic, Boris Johnson, deși crede că "încă există timp ca preşedintele Vladimir Putin să retragă forţele".

În același timp, Jake Sullivan, consilierul pentru Securitate Naţională al preşedintelui Joseph Biden, preconizează un atac al Rusiei în următoarea perioadă.

 "O invazie ar putea fi lansată rapid", posibil înainte de sfârşitul Jocurilor Olimpice de la Beijing, a declarat Jake Sullivan. "Nu putem indica exact ziua în acest moment, nu putem indica ora, dar există o posibilitate foarte, foarte specifică. Există o puternică posibilitate de a fi lansată o acţiune, într-un interval relativ apropiat ca timp, iar această evaluare se bazează pe ceea ce se întâmplă pe teren. Continuăm să observăm semnale privind o escaladare a situaţiei de către Rusia, inclusiv prin noi forţe trimise la frontiera Ucrainei. Aşa cum am spus anterior, suntem în intervalul în care o invazie ar putea începe în orice moment dacă Vladimir Putin decide să facă acest lucru", a precizat Jake Sullivan.

 

×
Subiecte în articol: germania Rusia