Karl Lauterbach a spus că aprobarea vaccinului BA.1 reprezintă un salt calitativ în lupta împotriva pandemiei, deoarece acum sunt disponibile vaccinuri care funcționează bine împotriva tuturor variantelor de virus cunoscute anterior, transmite Reuters.
"De săptămâna viitoare, vaccinările pot începe cu noile doze. Acum este momentul optim pentru a închide breșele de vaccinare pentru toamnă", a declarat acesta.
Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) a aprobat, joi, vaccinurile anti-COVID de la Pfizer/BioNTech și Moderna adaptate la varianta Omicron.
Dezvoltate de Moderna și de Pfizer/BioNTech, noile vaccinuri așa-numite bivalente combat versiunea BA.1 a Omicron și virusul original detectat în China.
Recomandarea EMA este de a autoriza serurile pentru persoanele cu vârsta de peste 12 ani care au făcut cel puțin schema primară de vaccinare împotriva COVID.
Aprobarea finală va fi supusă aprobării Comisiei Europene, care este așteptată în curând.
În august, Marea Britanie a devenit prima țară care a autorizat vaccinul bivalent Moderna. Elveția și Australia i-au urmat rapid exemplul.
Totodată, booster-ul adaptat al Pfizer, care vizează variantele BA.4/BA.5 dominante acum, a fost deja înaintat pentru examinare în UE, în timp ce prezentarea de către Moderna a unui ser similar este iminentă.
De asemenea, se așteaptă ca EMA să își ofere avizul privind vaccinurile adaptate BA.4/5 în următoarele săptămâni, a declarat joi comisarul european pentru sănătate și siguranță alimentară, Stella Kyriakides, potrivit Reuters.
Oficialii UE au semnalat în ultimele luni că sunt dispuși să folosească inițial vaccinuri care vizează varianta mai veche BA.1, având în vedere că cele care vizează în mod specific noile sub-variante Omicron BA.4/5 sunt mai în urmă cu dezvoltarea.
În schimb, Agenţia pentru alimente şi medicamente din Statele Unite (FDA) a insistat că este interesată doar de vaccinurile care vizează BA.4 și BA.5. Miercuri, Pfizer-BioNTech și Moderna au obținut aprobarea SUA pentru aceste vaccinuri.
(sursa: Mediafax)