x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Grecia este posibil sa fi câştigat deja

Grecia este posibil sa fi câştigat deja

07 Iul 2015   •   18:21
Grecia este posibil sa fi câştigat deja

În condiţiile intrării dintr-o criză în alta, mulţi văd Grecia şi pe premierul său, Alexis Tsipras, ca pe o navă care se îndreaptă inevitabil spre un colaps economic total, deşi Josef Joffe, comentator politic la ziarul german Die Zeit, este de părere că Tsipras face un foarte inteligent joc din care deja a avut de câştigat, comentează marţi CNN.

Cancelarul german Angela Merkel ''ştie că nu doreşte să aibă un mort în mâinile sale - nu în Europa, nu în Europa ei'', a declarat Joffe în emisiunea realizată de Christiane Amanpour la CNN.

"Ameninţările germane şi toate celelalte ameninţări nu sunt credibile'', explică jurnalistul german.

"Nu va exista niciun Grexit (ieşire a Greciei din zona euro), nici forţat, nici voluntar. Motivul simplu, pe care mulţi nu îl înţeleg, este acela că Grecia încă ar rămâne în Europa chiar şi în cazul unui Grexit şi de aceea ea va avea acces la toate tipurile de bani. Singurul lucru care se va schimba este robinetul prin care vor curge aceşti bani'', susţine Joffe.

El atrage atenţia asupra faptului că liderii europeni - în pofida retoricii lor dure, în diverse grade - înţeleg că Grecia se va prăbuşi în absenţa unei injecţii de bani.

"Merkel ştie asta, Hollande ştie asta şi, mai presus de toţi, cine altcineva ştire acest lucru? Tsipras. El le-a spus europenilor: 'Ştiţi ceva? Veniţi şi ne pedepsiţi. În felul ăsta vă veţi pedepsi pe voi înşivă şi mai mult. Chiar vreţi să vi se prăbuşească economia? Chiar vreţi haos pe străzi? Chiar vreţi o altă furtună la Bastilia? Nu vreţi asta, nu-i aşa?'. Nimeni nu vrea să fie în poziţia de a i se râde în nas. Iată de ce opinia mea este că Grecia a câştigat acest joc de cocoşi. Aşteptaţi câteva zile şi veţi vedea'', conchide jurnalistul de la Dier Zeit.

×