x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Grecia, la momentul adevărului.

Grecia, la momentul adevărului.

21 Iun 2011   •   19:07

Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a propus alocarea de fonduri de la bugetul comunitar pentru a ajuta economia greaca sa depaseasca criza actuala, astfel incat sa fie reluata cresterea economica si sa fie tinut sub control somajul, transmite presa europeana, citata de Agerpres. Declaratia oficialului european a fost facuta intr-o conferinta de presa organizata in perspectiva Consiliului European de vara (care va avea loc joi si vineri la Bruxelles), dar si cu cateva ore inaintea mult-asteptatului vot de incredere de marti seara pe care premierul Georges Papandreou l-a cerut Parlamentului pentru planul de austeritate (planul este necesar pentru obtinerea unui nou ajutor international).

Barroso a explicat ca sprijinul propus ar urma sa fie complementar creditelor internationale acordate pana acum Greciei conform unui acord de asistenta financiara multilaterala convenit anul trecut de catre Atena cu Uniunea Europeana si Fondul Monetar International. El a explicat ca Grecia are posibilitatea de a accesa fonduri europene semnificative, prin politica de coeziune, care vizeaza sustinerea regiunilor defavorizate. 'Trebuie sa gasim o cale prin care sa avansam platile si sa acceleram furnizarea fondurilor, pentru ca Grecia sa profite acum de ele', a subliniat Barroso, care a evaluat sumele disponibile la un miliard de euro. Concret, este vorba de aprobarea acordarii subventiilor europene programate pentru Grecia, destinate unor proiecte necesare cresterii economice, fara ca autoritatile de la Atena sa asigure imediat contributia nationala, asa cum prevad regulile europene. In prezent, pentru a face fata crizei bugetare, Guvernul elen nu are mijloacele necesare cofinantarii proiectelor europene si nu a mai accesat din acest motiv fondurile de coeziune si structurale.

Autoritatile de la Bruxelles ar trebui, conform propunerii, sa acorde fondurile, urmand ca Grecia sa contribuie ulterior la finantarea proiectelor. Potrivit lui Barroso, utilizarea acestor fonduri europene va fi supravegheata strict de autoritatile UE si statele europene. 'Trebuie nu doar sa le cerem sacrificii grecilor, dar sa le si aratam drumul spre crestere', a insistat seful CE.

Barroso a precizat ca va cere Consiliului European sa discute ceea ce poate UE sa faca pentru a ajuta Grecia, 'dincolo de eforturile de consolidare bugetara, astfel incat competitivitatea sa sa sporeasca si sa fie combatuta problema stringenta a somajului. Grecia are posibilitatea de a accesa un volum semnificativ din fondurile europene din cadrul politicii de coeziune, care se refera la sprijinirea regiunilor defavorizate. Va trebui sa gasim o modalitate de avansare a acestor plati si de accelerare a livrarii fondurilor respective'.

Declaratia ministrilor de Finante din zona euro
Ministrii Finantelor din statele membre ale zonei euro au adoptat duminica seara o declaratie in care sunt recunoscute 'eforturile considerabile depuse de Grecia, in special in domeniul consolidarii fiscale' si 'au luat nota de evaluarea pregatita de CE si FMI privind datoria sustenabila a acestei tari'.
Evaluarea comuna a CE si a FMI a aratat ca specificul datoriei publice a Greciei afecteaza in mod esential parcursul economiei catre consolidarea fiscala, planurile de colectare a celor 50 de miliarde de euro in cadrul procesului de privatizare pana in anul 2015 si agenda reformelor structurale care pot promova cresterea economica pe termen mediu.

Declaratia Eurogrupului mai mentiona ca, date fiind circumstantele financiare dificile, este improbabil ca Grecia sa isi reia accesul pe piete private pana la inceputul anului viitor, in pofida adoptarii, de catre Parlamentul de la Atena, a unor legi esentiale in domeniul economic si a strategiei de privatizare. De asemenea, reprezentantii statelor din zona euro au convenit ca finantarea aditionala necesara va putea fi furnizata atat prin surse publice, cat si private si saluta 'implicarea voluntara' a sectorului privat in procesul de restructurare a datoriei. In aceste conditii, ministrii de Finante reuniti in Eurogrup au decis sa defineasca, pana la inceputul lunii iulie, parametrii definitorii ai unei strategii de finantare clare si cer tuturor partidelor politice din Grecia sa sprijine principalele obiective si masuri ale programului destinat sa asigure o implementare riguroasa.

Conditia FMI
FMI trebuie sa se asigure ca reformele din Grecia sunt in curs de aplicare, iar statul elen va fi finantat de zona euro, inainte de a furniza urmatoarea transa din imprumutul convenit anul trecut, a declarat luni seful interimar al FMI, John Lipsky, citat de Reuters si Mediafax. La 28 iunie, Legislativul de la Atena trebuie sa voteze un nou pachet de reforme si masuri de austeritate, astfel incat sa fie respectate tintele bugetare convenite anul trecut cu FMI si UE pentru ajutorul de 110 miliarde de euro. 'Continuarea programului inseamna ca autoritatile elene au aprobat un plan de masuri care sa il readuca in parametrii conveniti. Zona euro trebuie totodata sa garanteze ca va continua sa finanteze statul elen', a declarat oficialul FMI, dupa discutii cu ministrii de Finante din zona euro.

Londra nu va sprijini Atena
Marea Britanie nu va mai contribui cu nici un ban la salvarea Greciei, a dat asigurari premierul britanic, conservatorul David Cameron. Intr-un discurs sustinut luni seara in fata unor investitori, prim-ministrul britanic a spus ca tara sa nu este obligata sa mai acorde ajutor Greciei, cu exceptia contributiei la FMI, deoarece Marea Britanie nu se afla, 'slava Domnului', in zona euro. 'Sub nici o forma nu cred ca va trebui sa contribuim la o noua salvare si voi lupta cu toate fortele mele pentru a apara aceasta pozitie in Consiliul European', a spus Cameron.
Surse din Downing Street citate de presa europeana si Agerpres au declarat ca nimeni nu a cerut Marii Britanii sa contribuie la a doua actiune de salvare a Greciei, care s-ar putea limita la cele 17 state membre ale zonei euro.
Laburistul si fost ministru de Externe Jack Straw a avertizat, in Camera Comunelor, ca euro 'nu poate dainui' si a insistat in fata Guvernului britanic sa pregateasca 'alternative' la moneda unica.

Japonia se implica in salvarea Greciei
Ministrul japonez de Finante, Yoshihiko Noda, a dat unda verde unei noi operatiuni de cumparare de bonduri din zona euro pentru salvarea Greciei. Japonia a mai facut astfel de operatiuni in cazul Portugaliei sau Irlandei, informeaza agentia Kyodo, citata de Agerpres. Noda a avut discutii telefonice cu restul ministrilor de Finante din G7, grupul celor mai industrializate sapte state ale lumii, dar a evitat sa dea amanunte in legatura cu acestea.

×
Subiecte în articol: externe