Guvernul Greciei este pregătit să naționalizeze băncile țării și ar putea crea o nouă monedă pentru a efectua plăți, dacă statele din zona euro nu vor permite Atenei să renunțe la măsurile de austeritate, au declarat pentru 'The Daily Telegraph' surse care au dorit să-și păstreze anonimatul, transmite site-ul independent.co.uk, potrivit Agerpres.
De asemenea, partidul aflat la guvernare în Grecia ar putea decide să nu plătească viitoarea tranșă scadentă către FMI, pentru a putea achita salariile și pensiile.
'Suntem un Guvern de stânga. Dacă va trebui să alegem între a nu ne achita datoriile către FMI sau a nu ne achita obligațiile către poporul nostru, va fi o decizie ușoară. Vom alege să nu plătim tranșa către FMI, ceea ce va declanșa turbulențe pe piețe', a afirmat sursa. Aceasta a adăugat că oficialii eleni lucrează la un plan de urgență în cazul în care eșuează negocierile cu creditorii internaționali (Uniunea Europeană, Fondul Monetar Internațional și Banca Centrală Europeană).
'Vom închide băncile și le vom naționaliza și vom emite obligațiuni dacă va trebui. Ceea ce nu vom face este să devenim un protectorat UE', susține sursa.
Germania, cel mai mare creditor al Greciei, a avertizat luni că zona euro nu va acorda Atenei noi fonduri până când nu va prezenta o listă detaliată a reformelor iar unele dintre acestea nu vor fi legiferate.
Guvernul elen a trimis săptămâna trecută o listă cu propuneri de reformă, în speranța că va putea debloca astfel noi fonduri din partea creditorilor. La finele lunii trecute, miniștrii de Finanțe din zona euro au căzut de acord să ofere Greciei o prelungire cu patru luni a programului de asistență, cu condiția ca Atena să demareze o serie de reforme.
Conform listei de propuneri, veniturile statului vor fi majorate cu trei miliarde de euro (3,3 miliarde de dolari) prin combaterea evaziunii fiscale, privatizări și taxe mai ridicate la alcool și țigări. Lista urmează să fie analizată de reprezentanții UE, BCE și FMI.
Aprobarea creditorilor internaționali este necesară înainte ca Atena să poată beneficia de fondurile care îi vor permite să evite falimentul.
Grecia are nevoie urgentă de noi fonduri pentru a evita intrarea în incapacitatea de plată și ieșirea forțată din zona euro. Potrivit unor surse guvernamentale, Grecia riscă să rămână fără lichidități până la data de 20 aprilie dacă nu primește noi fonduri din partea creditorilor. În ultima vreme, Grecia s-a bazat pe tranzacțiile de tip repo, în cadrul cărora a împrumutat bani pe termen scurt de la entitățile de stat, dar potrivit surselor aceste operațiuni mai sunt posibile doar câteva săptâmâni.
Capacitatea de finanțare a Greciei este limitată, pentru că nu poate împrumuta de pe piețele de termen lung și mediu, iar autoritățile de la Atena trebuie să ramburseze în luna martie șase miliarde de euro către creditorii internaționali. În prezent, datoria Greciei se situează la 315 miliarde de euro sau 176% din PIB, un nivel considerat nesustenabil de mulți analiști și care nu poate fi rambursat în totalitate.