x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Grecia sprijină România pentru aderarea la Schengen și OCDE

Grecia sprijină România pentru aderarea la Schengen și OCDE

08 Sep 2021   •   11:42
Grecia sprijină România pentru aderarea la Schengen și OCDE

România este sprijinită de Grecia pentru aderarea la Schengen și la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), a declarat ministrul Afacerilor Externe al Republicii Elene, Nikos Dendias.

"Puteţi conta pe deplinul nostru sprijin pentru eforturile dumneavoastră de a intra în zona Schengen şi în OCDE", a spus acesta, în cadrul unei declaraţii comune de presă cu ministrul de Externe, Bogdan Aurescu.

El a mai vorbit despre importanţa sprijinirii ţărilor din Balcanii de Vest.

"După cum am convenit, trebuie să evităm crearea unei găuri negre în Balcanii de Vest. Noi, ţările din Uniunea Europeană din această regiune lărgită, avem responsabilitatea şi interesul să promovăm procesul de integrare mai profundă a ţărilor din Balcanii de Vest, cu respectarea anumitor condiţii. Grecia şi România au convenit deja asupra unor anumite elemente la discuţiile din luna mai. Dacă Uniunea Europeană nu umple acest vacuum, alţii vor încerca să umple acest vacuum şi nu respectă aceleaşi principii. Sunt ţări care sprijină ideile radicale şi mişcările extremiste. De asemenea, trebuie să ne sprijinim vecinii din Est", a spus șeful diplomației elene.

Demnitarul a vorbit și despre problema migranților.

"Este o altă mare problemă pe care vrem să o surmontăm şi care ar putea fi instrumentalizată de anumite ţări. E vorba de fluxurile de migranţi, după cum am constatat de mai multe ori în trecut. Voi spune clar tuturor că nu vom permite să se întâmple asemenea lucruri. Evenimentele recente de la graniţa poloneză, din Lituania şi din Letonia ne-au arătat că nicio ţară a Uniunii Europene nu este imună la aceste ameninţări. Chiar dacă Afganistanul este îndepărtat din punct de vedere geografic, să ştiţi că este foarte apropiat", a declarat Dendias.

Acesta a mulțumit României pentru ajutorul dat în stiingerea incendiilor.

"Permiteţi-mi acum să exprim întreaga apreciere adâncă a Guvernului Mitsotakis pentru sprijinul acordat de România în criza recentă provocată de incendiile de pădure. Vă mulţumim foarte mult! Acest gest important intervine între prieteni de lungă durată, parteneri din Uniunea Europeană şi aliaţi ai NATO".

Nikos Dendias este invitat al Reuniunii Anuale a Diplomaţiei Române (RADR). 

×
Subiecte în articol: grecia