x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Greve în Franța: Întâlnire între președintele Macron și miniștrii pentru reforma pensiilor

Greve în Franța: Întâlnire între președintele Macron și miniștrii pentru reforma pensiilor

08 Dec 2019   •   15:30
Greve în Franța: Întâlnire între președintele Macron și miniștrii pentru reforma pensiilor

Preşedintele francez, Emmanuel Macron, se va întâlni în această seară la Palatul Elysee cu miniştrii implicaţi în proiectul de reformă al sistemului de pensii - ameninţată de o mişcare socială care afectează foarte puternic transporturile.
Mobilizarea a fost lansată joi, cu peste 800.000 de persoane ieşite pe străzile Franţei, potrivit Ministerului de Interne, şi declanşarea unei greve care perturbă extrem de serios traficul feroviar şi transportul în comun, inclusiv trenurile de mare viteză (TGV) şi metroul parizian. 
Aceasta va avea valoare de test cu o zi înainte de prezentarea reformei în detaliu, anunţată pentru miercuri de premierul Edouard Philippe.
Întâlnirea de duminică va fi o "reuniune de lucru cu premierul (Edouard Philippe) şi miniştrii vizaţi" în vederea "pregătirii scadenţelor de la începutul şi mijlocul săptămânii", a declarat pentru AFP unul dintre consilierii prezidenţiali.

Reuniuni ministeriale în jurul proiectului guvernamental de reformă a sistemului de pensii se succed în acest weekend la reşedinţa premierului, în special cu miniştrii Agnčs Buzyn (solidaritate), Jean-Paul Delevoye (pensii) şi Jean-Baptiste Djebbari (transporturi).

Edouard Philippe a promis că va prezenta miercuri "integral proiectul guvernului" vizând să unifice cele 42 de regimuri de pensii care coexistă în prezent.

Pensionarea este un subiect sensibil în Franţa. Mişcările de protest, care a început joi şi ar urma să dureze mai multe zile, amintesc de grevele din 1995, care au paralizat Franţa timp de o lună şi au obligat guvernul să revină asupra planurilor sale de reformă a sistemului de pensii.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: greve franta