Profitând de un val de indignare publică în Israel față de incapacitatea prim-ministrului Benjamin Netanyahu de a-i aduce acasă pe ostaticii rămași, Hamas a publicat o imagine - în stil de bandă desenată - a unui personaj îngenuncheat, amenințat cu o armă.
Imaginea a fost urmată de o înregistrare video a lui Eden Yerushalmi, un tânăr de 24 de ani, barman la festivalul de muzică „Nova” și unul dintre cei șase ostatici despre care statul evreu susține că au fost împușcați de la mică distanță, de către Hamas, săptămâna trecută, înainte ca forțele israeliene să poată ajunge la ei.
Într-un moment extrem de delicat - înmormântările ostaticilor uciși au avut loc duminică și luni - Hamas a anunțat că va difuza imagini cu ceea ce a descris drept „mesajele finale” ale celor cinci ostatici rămași. Gruparea radicală a difuzat, marți, un al doilea videoclip, în care apare Ori Danino, un tânăr de 25 de ani, răpit, la rândul lui, de la festivalul de muzică „Nova” la 7 octombrie 2023.
Danino ajutase alți participanți la festival să scape din coșmarul provocat la vremea respectivă de către teroriștii Hamas. Nu este însă clar când au fost filmate imaginile și nici dacă s-a intenționat ca ele să fie utilizate în acest mod.
O societate fracturată
Noile tactici ale Hamas - considerate de către familia lui Yerushalmi „o teroare psihologică” - vor alimenta și mai mult furia din societatea israeliană.
În ultimele trei zile, mulțimile celor nemulțumiți au crescut exponențial în mai multe orașe din Israel, protestatarii acuzându-l pe Netanyahu că sacrifică cetățenii israelieni pentru a rămâne la putere.
În același timp, membrii de dreapta ai coaliției lui Netanyahu au amenințat că vor dărâma guvernul, dacă premierul va pune capăt războiului.
După o grevă generală care a paralizat aproape total țara, la începutul săptămânii, mii de protestatari au ieșit din nou în stradă, marți, cu demonstrații la Ierusalim, Tel Aviv, Hod HaSharon, Haifa, Herzliya și Ra'anana.
În Tel Aviv, locul uneia dintre cele mai mari manifestații, oamenii s-au adunat în fața porții Begin din Kirya - cartierul general militar - unde a fost amenajat un loc pentru ca protestatarii, inclusiv familiile ostaticilor, să se adune.
Imaginile video au dezvăluit incendii de stradă, pe care poliția se chinuia să le stingă, și protestatari care fluturau steaguri și cereau eliberarea ostaticilor reținuți în Gaza. Forțele de ordine au declarat, ulterior, că au arestat mai multe persoane, suspectate de revoltă.
Cu toate acestea, nu este încă foarte clar dacă demonstrațiile publice îl vor constrânge în cele din urmă pe Netanyahu să schimbe abordarea Israelului față de războiul din Gaza. Toate semnalele par să spună că nu.
Mai au nevoie de prizonieri?
O serie de analiști susțin că, spre deosebire de perioada anterioară a războiului, este posibil ca Hamas să nu mai considere că păstrarea ostaticilor îi va permite să aibă o influență asupra Israelului.
„Hamas a scos problema ostaticilor din ecuație. Știe că actuala administrație israeliană nu este interesată de niciun fel de acord de eliberare a ostaticilor.”, este de părere Tahani Mustafa, analist palestinian principal la „Crisis Group”, un think tank cu sediul la Bruxelles.
„Nu cred că îi mai consideră cărți de joc câștigătoare!”, mai spune el, într-un interviu acordat CNN.
Într-o declarație făcută la începutul săptămânii, purtătorul de cuvânt al Hamas, Abu Obaida, a precizat că noile instrucțiuni au intrat în vigoare, după un „incident” petrecut în Nuseirat.
El a părut să se refere la o operațiune din iunie a armatei israeliene, în urma căreia au fost salvați patru ostatici israelieni dintr-o tabără de refugiați aflată în centrul Gazei.
Raidul, care a ucis 274 de palestinieni, a avut loc la mijlocul dimineții, când străzile erau pline de oameni care făceau cumpărături la o piață din zonă. Unii dintre răpitori au fost uciși, iar armata israeliană a reușit să recupereze ostaticii nevătămați, slăbind și mai mult influența Hamas în negocierile cu Israelul.
De atunci, forțele israeliene au mai salvat un ostatic, - Farhan Al-Qadi, 52 de ani, care a fost recuperat dintr-un tunel din Gaza, săptămâna trecută.
Când Hamas a făcut ostatici aproximativ 250 de persoane din Israel, la 7 octombrie 2023, „a crezut că poate încerca să îi folosească într-un acord de schimb de prizonieri”, mai spune Mustafa. Deși un acord de schimb a fost parafat încă din noiembrie, anul trecut, nicio altă înțelegere nu a fost încheiată până acum, adică 10 luni mai târziu.
Moment decisiv
Este posibil ca operațiunile de salvare reușite să-l fi ajutat pe Netanyahu să susțină că ambele obiective de război ale Israelului, distrugerea Hamas și returnarea ostaticilor, pot fi urmărite simultan, marginalizând astfel solicitările pentru încheierea urgentă a unui acord de încetare a focului, în schimbul prizonierilor din Gaza.
După uciderea celor șase ostatici, în conformitate cu noua directivă a Hamas, sute de mii de israelieni au ieșit însă în stradă pentru a cere guvernului Netanyahu să încheie un acord pentru eliberarea ostaticilor, într-una dintre cele mai mari demonstrații de la începutul războiului. Mulți s-au întrebat dacă indignarea la nivel național ar putea fi suficientă pentru a-i forța mâna lui Netanyahu.
În replică, pe un ton sfidător și belicos, premierul a folosit primele lui comentarii publice de la descoperirea cadavrelor pentru a sugera o intensificare a actualei sale strategii din Fâșia Gaza.
Netanyahu a declarat că Israelul va riposta cu fermitate împotriva Hamas pentru uciderea celor șase ostatici, lăsând să se înțeleagă că răspunsul va fi asemănător loviturii date Hezbollah din iulie, care l-a ucis pe Fu'ad Shukr, principalul comandant al milițiilor susținute de Iran.
El a insistat din nou în privința angajamentului său de a lupta până când Hamas va fi învinsă total și și-a reafirmat refuzul de a retrage soldații de la granița dintre Gaza și Egipt - un nou punct de blocaj, care amenință să deraieze discuțiile pentru încheierea unui acord.
Deși Netanyahu a refuzat să cedeze teren sub presiunile interne și internaționale tot mai mari, analiștii sunt de părere că uciderea celor șase ostatici de către Hamas reprezintă un punct de cotitură al conflictului.
Mulți israelieni se întreabă acum dacă nu cumva statul evreu a ajuns la o limită a ceea ce poate obține prin puterea sa militară și dacă nu cumva ofensiva sa ar putea pune în pericol viețile celor peste 100 de ostatici, aflați în mâinile insurgenților Hamas.
„Mulți israelieni au înțeles că vânarea Hamas nu este complementară cu returnarea ostaticilor. Această operațiune împiedică și îngreunează eliberarea ostaticilor.”, consideră Ori Goldberg, analist politic israelian și profesor la Universitatea Reichman din Tel Aviv.
„A devenit foarte clar că prezența armatei israeliene a jucat un rol direct în decizia gardienilor Hamas de a-i ucide.”, mai spune el. „Sentimentul că guvernul Netanyahu este incompetent, că Netanyahu face toate acestea din propriile sale motive, este acum mult mai puternic pentru o mulțime de oameni. Așadar, cred că este un moment decisiv.”, afirmă același analist politic.
Nimrod Novik, membru al „Israel Policy Forum” și fost consilier principal al fostului prim-ministru israelian, Shimon Peres, susține că mulți dintre cetățenii statului evreu au simțit două valuri de durere în ultimele zile: mai întâi, pentru moartea celor șase ostatici și apoi, în urma discursului lui Netanyahu, „conștientizarea faptului că premierul este hotărât să continue o ocupație nelimitată în Gaza”.
O nouă linie roșie
Moartea celor șase ostatici a provocat, de asemenea, cea mai recentă dispută dintre Netanyahu și ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant.
Potrivit relatărilor din presa israeliană, cei doi lideri s-au certat urât, dezbătând în contradictoriu dacă ar fi cazul ca armata statului evreu să părăsească coridorul Philadelphi - o porțiune de teren de 14 kilometri, de-a lungul graniței dintre Gaza și Egipt -, în cadrul unui acord de încetare a focului.
Deși Netanyahu a început recent să insiste ca Israelul să mențină o prezență militară în coridor, din motive de securitate, Hamas a afirmat clar, de mult timp, că această propunere este inutilă.
Gallant i-ar fi spus lui Netanyahu că insistența sa asupra acestei condiții înseamnă că „nu va exista niciun acord și nu va fi eliberat niciun ostatic”.
Cu toate acestea, cabinetul a trecut la votarea planurilor prezentate de Netanyahu, aprobându-le cu opt voturi pentru și unul împotrivă, Gallant fiind singurul care s-a opus inițiativei.
Novik, fostul consilier al lui Peres, susține că noua atenție acordată coridorului Philadelphi este pur simbolică.
„Descoperirea coridorului și ridicarea efectivă a statutului acestuia la rang de loc sfânt nu are nicio relevanță în materie de securitate.”, afirmă Novik, citat de CNN.
Mai mult, o ocupare a coridorului - care trece pe lângă orașe dens populate - riscă să pună în pericol trupele israeliene, așa cum a demonstrat ocupația anterioară a Israelului pe acest teritoriu, care s-a încheiat în 2005, avertizează Novik.
„Sunt ținte ușoare. Și, dacă Hamas a reușit să ucidă trupele noastre în 2004, înainte de a avea tipul de muniții și echipamente pe care le au astăzi, rezultatele vor fi și mai devastatoare!”, mai spune el.
De când problema coridorului a fost adusă în atenție, luna trecută, Hamas a declarat că nu va fi de acord cu noua linie roșie a lui Netanyahu.
„În acest moment, ei nu pot accepta nimic mai puțin decât cererile pe care le solicită acum, adică o încetare completă a ostilităților și retragerea completă a trupelor israeliene.”, afirmă și Mustafa. „Dacă ar accepta ceva mai puțin decât ceea ce cer, ar fi sinucidere politică pentru mișcare.”, adaugă el.
Discursul intransigent al lui Netanyahu, de la începutul săptămânii, ar putea nărui speranțele ca uciderea celor șase ostatici să ducă la o schimbare de tactică a executivului de la Ierusalim.
Fostul purtător de cuvânt al armatei israeliene, lt. col. Peter Lerner, care a devenit mai critic la adresa guvernului de când și-a părăsit postul, la începutul acestui an, a declarat, de altfel, despre ostaticii rămași după discursul lui Netanyahu: „Le-a pecetluit soarta!”.
Insistența asupra menținerii trupelor de-a lungul coridorului poate însemna, de asemenea, o tensiune suplimentară între Israel și Statele Unite, care au insistat pe parcursul lunilor de negocieri că statul evreu trebuie să se retragă complet din Gaza după război.
Întrebat la începutul săptămânii dacă Netanyahu face suficient pentru a ajunge la un acord, președintele Joe Biden a răspuns simplu: „Nu”.