x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Iertare pentru femeile care au avortat

Iertare pentru femeile care au avortat

22 Noi 2016   •   21:05
Iertare pentru femeile care au avortat
Sursa foto: MAURIZIO BRAMBATTI/EPA

Într-o scrisoare dată publicității ieri, Papa Francisc a anunțat că va permite preoților catolici să ierte păcatul avortului. Suveranul Pontif a transformat, astfel, o derogare temporară, acordată cu ocazia Anului Milostivirii, într-una permanentă.

Papa Francisc a ținut, totuși, să precizeze că întreruperea de sarcină rămâne „o faptă gravă", dar „nu există niciun păcat pe care mila Domnului să nu-l poată atinge și șterge, atunci când întâlnește o inimă care se căiește și își dorește să trăiască în pace cu Dumnezeu". Până în prezent, acest drept era rezervat doar episcopilor și duhovnicilor cu statut special. Suveranul Pontif a transmis însă că toți preoții ar trebui să poată ierta avortul și a transformat o derogare temporară pe care o acordase pentru Anul Jubiliar al Milostivirii într-o măsură permanentă.

„De astăzi înainte le acord tuturor prelaților, în virtutea slujbei lor de slujire a enoriașilor, permisiunea de a-i ierta pe cei care au comis păcatul avortului", a scris Papa într-o epistolă apostolică. Măsura luată de Suveranul Pontif reprezintă o atenuare majoră a poziției Bisericii față de problematica extrem de controversată a avortului. Papa Francisc este recunoscut pentru că a transformat Biserica Catolică într-o instituție mult mai permisivă. În același timp, el a ținut să reafirme în mod ferm că „avortul este un păcat grav, deoarece pune capăt unei vieți nevinovate”. Biserica Catolică a condamnat dintotdeauna avortul ca pe un păcat imens, iar cei care îl comiteau erau automat excomunicați. Într-un document făcut public anul trecut, Papa Francisc a descris „corvoada morală și existențială" prin care trec femeile care fac întrerupere de sarcină și a declarat că a întâlnit „foarte multe femei care poartă în inima lor cicatricile acestei decizii dureroase și agonizante".

În trecut, doar un episcop sau un duhovnic cu statut special putea garanta absolvirea de vină în cazul avorturilor.

Papa Francisc a luat o decizie istorică, permițând preoților catolici să ierte păcatul avortului.

×