x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Evanghelia care spune că Iisus era căsătorit este autentică, spun experţii de la Harvard

Evanghelia care spune că Iisus era căsătorit este autentică, spun experţii de la Harvard

12 Apr 2014   •   09:50
Evanghelia care spune că Iisus era căsătorit este autentică, spun experţii de la Harvard

Un papirus descoperit în 2012, care cuprinde un text în limba coptică în care se menţionează că Iisus avea o soţie, este un document autentic, a anunţat profesorul Universităţii Harvard, Karen King, care a supus documentul la mai multe teste.

În 2012, descoperirea textului a provocat senzaţie datorită unui fragment în care Iisus, în timpul unei predici, menţionează că are o soţie.

Karen King spune că papirusul este cu siguranţă scris de membrii unei comunităţi creştine, probabil în jurul anului 700, în Egipt, conform datării pe bază de carbon şi a analizei chimice a cernelei folosite.

Citește mai mult AICI: UN DOCUMENT CONTROVERSAT - EVANGHELIA SOȚIEI LUI IISUS

Papirusul, care are puţine rânduri lizibile, conţine şi cuvintele: "Iisus le-a spus lor: Soţia mea... Şi ea îmi va fi discipolă". Karen King a numit acest papirus "Evanghelia soţiei lui Iisus", datorită fragmentului.

Autenticitatea documentului a fost confirmată şi de cercetătorii Universităţii Columbia.

Mulţi experţi au crezut că documentul este un fals, după prezentarea lui, în 2012, argumentând că textul are prea multe greşeli gramaticale pentru a fi fost scris de un vorbitor nativ de coptică.

Profesorul King spune că documentul nu dovedeşte că Iisus ar fi avut o soţie, ci doar că creştinii din vechime luau în calcul această posibilitate.

"În fragmentul descoperit se arată că şi mamele şi soţiile pot fi discipolele lui Iisus, context în care Iisus vorbeşte de soţia sa. Acest lucru demonstrează doar că subiectul era intens dezbătut în acea perioadă", spune Karen King.
 

×
Subiecte în articol: iisus evanghelia