x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe În Coreea de Nord nu există progrese privind drepturile omului, potrivit ONU

În Coreea de Nord nu există progrese privind drepturile omului, potrivit ONU

24 Oct 2018   •   12:20
În Coreea de Nord nu există progrese privind drepturile omului, potrivit ONU

Apropierea recentă între cele două Corei şi între Coreea de Nord şi Statele Unite nu a contribuit la progrese în domeniul respectării drepturilor omului, a deplâns un responsabil al ONU, citat miercuri de France Presse. 

"Situaţia drepturilor omului la ora actuală nu s-a schimbat pe teren în Coreea de Nord, în pofida acestor progrese importante în domeniul securităţii, păcii şi prosperităţii", a declarat într-o conferinţă de presă Tomas Ojea Quintana, raportor special al ONU pentru drepturile omului în Coreea de Nord. 

Responsabilul a îndemnat Phenianul să-şi arate bunăvoinţa şi să înceapă să facă progrese după viitoarele summituri organizate cu Coreea de Sud şi Statele Unite. 

Apropierea dintre cele două Corei este "o evoluţie extraordinară", iar întâlnirea din iunie dintre Kim Jong Un şi Donald Trump este "foarte importantă", a adăugat el. 

Dar nici comunicatul comun publicat după summit şi nici declaraţia semnată de preşedinţii nord-coreean şi sud-coreean nu menţionează problema drepturilor omului, a notat el. 

Tomas Ojea Quintana a spus că înţelege că această chestiune a fost pusă deoparte din cauza subiectului "extrem de serios" reprezentat de armele nucleare nord-coreene. Dar "Coreea de Nord trebuie să demonstreze că va pune capăt izolării sale în acest domeniu", a cerut el. 

"N-am auzit nimic. Nu am văzut nimic de la aceste summituri", a repetat el. 

Potrivit ONU şi ONG-urilor, încălcările drepturilor omului abundă în Coreea de Nord. 

Tomas Ojea Quintana nu a avut acces în această ţară. Activitatea sa se bazează pe interviuri şi mărturii ale nord-coreenilor care şi-au părăsit ţara. Referindu-se la închisorile politice, el a cerut noii şefe pentru drepturile omului la ONU, Michelle Bachelet, "să iniţieze un proces" pentru ca problema să nu mai fie ignorată.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: onu drepturile omului coreea de nord