x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe În Crimeea, statuia unui soldat înarmat celebrează anexarea rusească

În Crimeea, statuia unui soldat înarmat celebrează anexarea rusească

11 Iun 2016   •   21:10
În Crimeea, statuia unui soldat înarmat celebrează anexarea rusească

Autorităţile din Crimeea au inaugurat sâmbătă o statuie reprezentând un soldat rus înarmat, referindu-se la forţele speciale ruseşti care au preluat controlul asupra peninsulei în martie 2014, relatează France Presse.

Cu ocazia sărbătorii naţionale a Rusiei, celebrată duminică, statuia a fost dezvelită în faţa locuitorilor din Simferopol, capitala Crimeii.

Instalat la doi paşi de parlamentul local, soldatul - înalt de doi metri - poartă în bandulieră un automat kalaşnikov şi numeroase încărcătoare cu cartuşe. El aruncă o privire protectoare spre o fetiţă care îi întinde flori în timp ce un motan se freacă de picioarele lui.

"Inaugurăm un monument dedicat glorioşilor noştri soldaţi ruşi, soldatului rus modern", a declarat în cursul ceremoniei emisarul preşedintelui rus Vladimir Putin, Oleg Belavenţiev.

Această statuie reprezintă "forţa, calmul, încrederea în sine şi politeţea soldaţilor noştri ruşi", a adăugat el, potrivit agenţiei de presă rusă RIA Novosti.

În martie 2014, forţele speciale ruseşti - supranumite "omuleţii verzi" din cauza uniformei lor - preluaseră în trei săptămâni controlul peninsulei ucrainene, fără să tragă un singur foc de armă, înainte de a se organiza controversatul referendum prin care localnicii ar fi cerut - potrivit Moscovei - anexarea Crimeii.

Sub cerul albastru, preoţi ortodocşi au binecuvântat statuia soldatului, iar copiii au depus flori la picioarele sale, potrivit unor fotografii distribuite pe reţeaua de socializare Facebook de premierul Crimeii, Serghei Aksionov.

Monumentul a fost realizat după modelul unui soldat rus care a participat la operaţiunea forţelor speciale, a precizat pentru AFP sculptorul Salavat Şcerbakov.

"Soldatul rus reprezintă armata rusă, în timp ce fetiţa reprezintă poporul Crimeii", descrie el, adăugând că "motanul arată că viaţa liniştită a localnicilor nu a fost întreruptă".

Costul acestei sculpturi - circa cinci milioane de ruble (67.900 de euro) - a fost acoperit în întregime din donaţii private, a mai spus Şcerbakov, care execută frecvent comenzi de monumente pentru stat.

Anexarea Crimeii a suscitat o serie de sancţiuni americane şi europene împotriva Moscovei şi a provocat cea mai gravă criză diplomatică între Rusia şi Occident după sfârşitul războiului rece.AGERPRES

×
Subiecte în articol: crimeea