x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Info

Info

de Jurnalul National    |    05 Ian 2008   •   00:00
CAPITALA CORUPŢIEI. Sofia este capitala europeană a corupţiei, iar eşecul autorităţilor bulgare in lupta cu acest fenomen ce s-a generalizat riscă să zdruncine increderea Uniunii Europene in noul său membru, scrie El Pais. Bulgaria s-ar putea trezi lipsită de fondurile UE pentru susţinerea programelor sale de integrare, deoarece autorităţile comunitare nu mai sunt sigure că acestea sunt folosite potrivit scopurilor cărora au fost destinate. La un an de la aderare, Bulgaria dă impresia că nu ia in serios misiunea de a democratiza administraţia sa şi de a o curăţa de flagelul corupţiei. In plus, Bulgaria reprezintă şi o frontieră externă a UE, şi o răscruce de drumuri, unde se intersectează interesele reprezentanţilor criminalităţii transfrontaliere.
Â

NATO IN BULGARIA. O bază militară NATO ar putea fi infiinţată in apropierea satului Ciubra din regiunea Burgas, Bulgaria, a declarat primarul localităţii, Gheorghi Kendov, informează Mediafax. Municipalitatea speră că infiinţarea bazei militare va determina modernizarea infrastructurii in regiune. NATO intenţionează să depoziteze acolo echipamente pentru unul sau două batalioane, care vor fi mobilizate in bazele militare din Novo Selo şi Bezmer. Baze ar putea fi o modalitate de rezolvare a unora dintre problemele municipalităţii, inclusiv a şomajului.



ONU. Libia a preluat joi preşedinţia Consiliului de Securitate, ceea ce inseamnă un pas important pentru recăştigarea prestigiului ei. Totuşi, ambasadorul său la ONU s-a arătat mai sceptic, afirmănd că "ultimele sancţiuni ale organizaţiei luate impotriva sa "o vor pune intr-o situaţie dificilă atunci cănd va trebui să decidă, la răndul ei, sancţiuni impotriva altor ţări".


LA TURCI NU SE MAI FUMEAZÃ.... Turcilor nu le-a venit să creadă cănd au auzit că parlamentarii lor au adoptat legea pentru interzicerea fumatului in locurile publice. Intr-o ţară ca Turcia, unde 40% (25 de milioane de persoane) din populaţia adultă fumează, o asemenea măsură părea pănă acum de neimaginat, deşi statisticile arată că unul din cinci decese este cauzat de fumat, iar pănă de curănd funcţiona şi o interdicţie parţială a acestui obicei. Acum, embargoul este total, incluzănd şi barurile, şi cafenelele, precum şi taxiurile, trenurile şi stadioanele in aer liber. Premierul turc, Recep Tayyip Erdogan, duşman declarat al fumatului, a fost cel care a făcut presiuni pentru adoptarea legii. Aceasta va intra in vigoare in 18 luni.

×
Subiecte în articol: externe