x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Info

Info

24 Iul 2008   •   00:00

24 iulie 2008:SUA sprijină inţiativa primului ministru ungar, Ferenc Gyurcsany, referitoare la organizarea unui summit care să dea un nou impuls proiectului gazoductului Nabucco, a declarat ieri adjunctul secretarului de stat al SUA, Matthew Bryza, pentru cotidianul ungar Nepszabadsag

NABUCCO. SUA sprijină inţiativa primului ministru ungar, Ferenc Gyurcsany, referitoare la organizarea unui summit care să dea un nou impuls proiectului gazoductului Nabucco, a declarat ieri adjunctul secretarului de stat al SUA, Matthew Bryza, pentru cotidianul ungar Nepszabadsag, a transmis Rompres, citînd MTI. Potrivit lui Bryza, conferinţa Nabucco, organizată anul trecut la Budapesta, a dovedit scepticilor că proiectul nu a fost abandonat. La începutul acestei luni, purtătorul de cuvînt al guvernului ungar, David Daroczi, a anunţat că guvernul ungar intenţionează să organizeze la finele anului, la Budapesta, un summit care să dea un nou impuls proiectului. Nabucco este la fel de important pentru SUA ca oleoductul Baku-Tblissi-Ceyhan (TBC) în anii 1990. Proiectul vizează transportul de gaze naturale din zona Mării Caspice către Europa prin Turcia, Bulgaria, România, Ungaria şi Austria. Decizia finală asupra conductei ar trebui luată în acest an, caz în care construcţia ar începe în 2008/2009, iar primul transport de gaze ar putea avea loc în 2012.  Proiectul a fost demarat de cinci companii de profil, OMV (Austria), MOL (Ungaria), Botas (Turcia), Bulgargaz (Bulgaria), Transgaz (România). Recent, consorţiul Nabucco a dobîndit un al şaselea partener, prin includerea companiei RWE (Germania). Concepută ca alternativă la gazul furnizat de impredictibila Rusie, Nabucco ar oferi UE gaz din Azerbaidjan, Iran, Irak, Turkmenistan şi Kazahstan. Cu toate acestea, grupul rus Gazprom, cel mai mare producător mondial de gaze naturale, a făcut progrese cu un proiect rival, denumit South Stream, care vizează construcţia unei conducte ce va traversa Marea Neagră pentru a face legătura între Rusia şi Bulgaria, de unde se va împărţi în două ramuri, una spre Austria şi cealaltă spre Grecia, de unde va ajunge pînă la Otranto, pe Coasta Italiei.

 
VIZE. Comisia Europeană va propune ca diplomaţii americani să fie nevoiţi să depună cerere de viză atunci cînd călătoresc în Uniunea Europeană, începînd de la 1 ianuarie 2009, dacă Washingtonul nu ia măsuri pentru eliminarea obligativităţii vizelor pentru cetăţenii tuturor statelor UE, a relatat Mediafax, citînd Reuters.

×
Subiecte în articol: externe