x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Info

Info

29 Sep 2005   •   00:00
CONCURS. Institutul de Cercetari al Romanilor din Ungaria organizeaza, la data de 14 octombrie, concursul "Tezaur romanesc", informeaza Romanian Global News. Manifestarea elevilor de la scolile romanesti din Ungaria se va desfasura pe domeniile: Istoria romanilor din Ungaria; date de istorie locala a comunitatilor romanesti; personalitati culturale din trecutul si prezentul nationalitatii romanesti din Ungaria; istoricul organizatiilor si institutiilor romanesti de ieri si de azi; traditii si obiceiuri romanesti din Ungaria si mosteniri de intelepciune populara - proverbe, zicatori, ghicitori, snoave.

INTERDICTII. Noua legislatie vamala a Romaniei ii va tine, incepand cu 19 septembrie, pe romanii de dincolo de Prut departe de tara-mama. Noile prevederi, care nu permit cetatenilor straini sa intre pe teritoriul Romaniei daca nu detin suma minima de 50 de euro pe zi, sau cel putin 250 de euro pentru o perioada mai indelungata, se aplica si basarabenilor. Daca nu intrunesc aceste conditii, ei vor fi retinuti la frontiera cu Romania. Valentin Portas, purtatorul de cuvant al Serviciului Vamal al Republicii Moldova, a confirmat informatia despre retinerea la frontiera a basarabenilor si a atras atentia ca vamesii romani aplica noua legislatie insa nu la toate punctele de frontiera. Mai mult, el sustine ca partii moldovene nu i-a fost prezentata nici o modificare a legislatiei romane.

PASAPORT. Romanii stabiliti in Germania care doresc sa-si schimbe pasaportul cu unul de tip nou, il pot solicita daca fac dovada domiciliului permanent in aceasta tara si a faptului ca nu au renuntat la cetatenia romana, informeaza Actualitatea Romaneasca. Daca pasaportul vechi a fost furat sau pierdut si se doreste inlocuirea sa, trebuie sa se faca dovada reclamarii furtului sau pierderii la Politia din localitatea unde a disparut pasaportul. Pentru pasapoartele deteriorate, la actele necesare procedurii de eliberare trebuie atasat si pasaportul vechi, deteriorat.

PETRECERE. Romanii care locuiesc in orasul Liege, din Belgia, vor putea petrece sambata, 8 octombrie, in stil romanesc. Petrecerea va incepe la ora 19:00, iar cei care vor lua parte la Seara Romaneasca se vor delecta cu mititei, ciorba de burta, sarmalute, tochitura cu mamaliguta, o mare gama de vinuri romanesti si apa minerala adusa de pe plaiurile mioritice, transmite RGN Press. Seara va fi completata de muzica populara, ce va intretine atmosfera romaneasca. Cei interesati isi pot face rezervare la numarul de telefon 0495-94.39.03.

Grupaj realizat de Oana Vataselu si Anca Alexe

×
Subiecte în articol: diaspora