x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Info

Info

05 Sep 2005   •   00:00
ARESTATI. Politia Nationala din Spania a arestat in Alcala de Henares, la periferia Madridului, si in Guadalajara 12 cetateni romani si un portughez. Ei sunt banuiti de comiterea infractiunilor de jaf si proxenetism, transmite cotidianul La Opinion. Numeroase femei, majoritatea romance, erau aduse in mod ilegal in Spania, unde ulterior erau obligate sa se prostitueze. A fost recuperata mare parte din bunurile sustrase de hoti, printre care trei autoturisme, telefoane mobile, bani si bijuterii. Mai multe pasapoarte false sau alte documente au fost confiscate de la persoanele pe care infractorii le obligau sa se prostitueze.

COMEMORARE. Anul acesta se implinesc 50 de ani de la moartea celui mai mare compozitor roman de muzica clasica, George Enescu. Aceasta aniversare va fi sarbatorita in Germania prin intermediul unui festival de dimensiuni "gigantice" pentru diaspora romaneasca din Germania: un Festival Enescu in Heidelberg si Strassbourg (Franta), pe durata a 16 zile, cu un numar impresionant de artisti romani, care activeaza la cele mai mari orchestre din lume. Evenimentul se va desfasura in perioada 29.10-13.11.2005. Printre cei care se vor afla pe scena festivalului se numara violonistul Liviu Prunaru si pianistul Rudolf Meister.

PROIECT. Alianta Romanilor Canadieni (ARC) va participa activ la "Sarbatoarea Romanilor", care se va desfasura la 17 septembrie, la Dundas Square din Toronto, cu un stand de prezentare a tarii noastre. Standul va fi gazduit de un cort inchiriat de membrii ARC, in care se va desfasura si activitatea asociatiei, dar si actiunile specifice de prezentare a Romaniei pentru canadienii care vor veni in piata, informeaza portalul oficial al ARC. Deoarece proiectul se vrea a fi unul reusit, echipa Aliantei Romanilor Canadieni ii asteapta pe toti romanii din comunitate sa participe prin sugestii, sfaturi, dar si afise, fotografii, imagini digitale.

LEGISLATIE. In baza acordului de readmisie incheiat cu Romania, autoritatile din Marea Britanie au returnat 36 de cetateni romani care au fost depistati cu sedere ilegala sau muncind "la negru" pe teritoriul Angliei, a comunicat Serviciul de Relatii Publice din cadrul Inspectoratului General al Politiei de Frontiera. Dintre cele 36 de persoane numai trei s-au legitimat cu pasapoarte, celelalte neavand documente de identitate. Cei in cauza au iesit legal din tara. Tuturor li se va suspenda de catre autoritatile competente dreptul de folosinta a pasaportului pentru o perioada determinata, maximum cinci ani, in functie de gravitatea faptei, conform legislatiei in vigoare.

×
Subiecte în articol: diaspora