x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Info

Info

18 Aug 2005   •   00:00
TABERE DE CERCETARE. In Serbia au fost organizate tabere de cercetare pentru tineri din mai multe tari interesati de istoria, viata si etnografia romanilor timoceni. Organizatia MORIEK (Medjunarodno Omladinski Radno Istrazivacki Etno-ekoloski Kamp) a organizat taberele de cercetare in mai multe localitati romanesti din zonele Luka, Gornjana si pe Muntele Stol, in Timocul Sarbesc, informeaza RGN. Tinerii participanti au cules materiale despre mostenirea culturala a romanilor timoceni pe care le vor publica in diverse reviste din tarile din care provin. Printre temele abordate au fost: sarbatorile religioase, pomenile, morile de apa, credintele populare etc. (Costin Anghel)

SUBSECRETAR. Premierul Calin Popescu Tariceanu le-a facut o surpriza romanilor de pretutindeni. Fara sa spuna nimanui, el le-a "daruit" diasporenilor un subsecretar de stat din randul lor. Adica pe Mihai Dragu, vicepresedinte al Asociatiei "Dacia" din Nürnberg si fost membru al Asociatiei Casa Romanilor. Secretariatul Guvernului a trimis prin fax ordinul la Departamentul pentru Relatii cu Romanii de Pretutindeni (DRRP). De ce nu a fost consultat DRRP, nu se stie. Secretarul de stat in cadrul DRRP, Mihai Gheorghiu, a refuzat sa comenteze aceasta numire. "Nu il cunosc, nu stiu nimic despre el. Sa vedem ce va fi mai departe." "Am facut un protest fata de aceasta numire. El a fost semnat de multi romani din diaspora. In replica, ieri dimineata, am primit un alt fax, insa, de sustinere a domnului Dragu din partea a sapte asociatii de romani", a declarat Viorel Badea, consilier in cadrul DRRP. (Anca Alexe)

SPECTACOL DE AJUTORARE. Mai multe asociatii romanesti din Canada vor organiza un spectacol intitulat "Podul de piatra" in semn de solidaritare cu romanii afectati de recentele inundatii din Romania. In cadrul evenimentului vor sustine recitaluri: Corneliu Montano, violonistul Ioan Harea din Ottawa, grupul Valuri de Matase din Quebec si invitata lor speciala, clarinetista Marie-Eve Simard, precum si interpreta Mariana Ilutiu. Spectacolul va avea loc duminica, 28 august 2005, ora 19:00, la Sala Br...beuf, 5575 Decelles, Montreal, H3T 1W4. Toti banii rezultati in urma vanzarii biletelor vor fi donati victimelor inundatiilor din Romania. (Costin Anghel)

×
Subiecte în articol: diaspora