x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Info

Info

29 Mar 2005   •   00:00


  • 30 martie 2005

  • AJUTOR. Institutul pentru adapostirea copiilor din regiunea spaniola Cuna Verde vrea sa preia custodia a zece copii romani, daca parintii acestora sunt de acord. Cei zece copii traiesc la marginea regiunii, intre ruine. Parintii lor sustin ca preluarea custodiei ar fi o idee buna, avand in vedere ca nu au posibilitatea sa-i intretina. Reprezentantii Consiliului autonom din Mallorca, cei ai politiei locale si o delegatie a Oficiului de Apararea a minorilor au declarat ca dezbaterea asupra custodiei ar putea incepe chiar din aceasta saptamana. "Conditiile in care traiesc acesti copii sunt mizere. Noi vrem sa-i ajutam, poate ii trimitem si la scoala", a afirmat Gaspar Rullan, unul dintre membrii Institutului.

    PROTEST. Grupul Romanians World Wide (RWW) a adresat presedintelui Romaniei, Traian Basescu, o scrisoare in care 24 de organizatii ale romanilor de pretutindeni si 40 de romani care traiesc in afara Romaniei cer modificarea Legii adoptiilor, care a intrat in vigoare la 1 ianuarie 2005. Semnatarii scrisorii considera legea neconstitutionala, pentru ca romanii cu domiciliul in strainatate nu pot adopta copii din Romania. "Ca presedinte declarat al tuturor romanilor, oriunde ar avea acestia domiciliul, va rugam sa actionati pentru a declansa o procedura de modificare a Legii 273, astfel incat romanii cu domiciliul in strainatate sa poata adopta din Romania, la fel cum pot sa o faca romanii cu domiciliul in tara", se arata in scrisoare.

    MUZEU. Localitatea maghiara Medgyesegyhaza ar putea sa gazduiasca un muzeu care sa reprezinte minoritatea romaneasca si pe cea slovaca de aici, informeaza Romanian Global News. Muzeul ar urma sa contina obiecte reprezentative din viata celor doua comunitati minoritare si este o idee a romanilor din localitate. Acestia au aflat de existenta unui fond PHARE, in valoare de 18 milioane de forinti, care s-ar distribui pentru renovarea unei cladiri vechi situate langa primarie. Deoarece consiliul local a acordat deja aprobarile necesare, romanii au inceput demersurile, urmand sa fie depuse documentele pentru participarea la acest concurs. Daca proiectul este aprobat, consiliul local va acorda pentru realizarea lucrarilor suma de 2.200.000 de forinti.

    Grupaj realizat de Anca Alexe

    ×
    Subiecte în articol: diaspora