x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Întâlnire Blinken-Wang Yi la Munchen, pe fondul unor legături tensionate din cauza balonului

Întâlnire Blinken-Wang Yi la Munchen, pe fondul unor legături tensionate din cauza balonului

de Redacția Jurnalul    |    19 Feb 2023   •   08:20
Întâlnire Blinken-Wang Yi la Munchen, pe fondul unor legături tensionate din cauza balonului

Secretarul de stat american Antony Blinken s-a întâlnit sâmbătă cu Wang Yi, un diplomat de top al Chinei, în marja Conferinței de Securitate de la Munchen, a declarat un oficial de rang înalt al Departamentului de Stat, informează Reuters.

„Putem confirma că secretarul Blinken a încheiat o întâlnire cu ... Wang Yi în marja Conferinței de Securitate de la Munchen”, a declarat oficialul Departamentului de Stat, sub rezerva anonimatului.

Disputa privind balonul, care a survolat Statele Unite și Canada înainte de a fi doborât la ordinul președintelui Joe Biden, a afectat relațiile bilaterale și a venit într-un moment în care Occidentul urmărește îndeaproape răspunsul Beijingului la războiul din Ucraina.

Anterior, sâmbătă, Wang a atacat Statele Unite, acuzându-le că au încălcat normele internaționale cu un comportament „isteric” prin doborârea balonului.

„Există atât de multe baloane în întreaga lume și diverse țări au baloane, așa că Statele Unite le vor doborî pe toate?”, a spus el.

Zborul balonului din această lună deasupra continentului american l-a determinat pe Blinken să amâne o vizită planificată la Beijing. Acea călătorie din 5-6 februarie ar fi fost prima a unui secretar de stat american în China în ultimii cinci ani și a fost văzută de ambele părți ca o oportunitate de a stabiliza relațiile tot mai tensionate.

China a reacționat atunci când armata americană a doborât balonul în 4 februarie, spunând că acesta era destinat monitorizării condițiilor meteorologice și că a deviat de la curs.

(sursa: Mediafax)

×