x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Irak: De pe terenul de fotbal, in cursa electorala!

Irak: De pe terenul de fotbal, in cursa electorala!

24 Apr 2018   •   14:12
Irak: De pe terenul de fotbal, in cursa electorala!

In 1986, Ahmed Radhi si Basil Gorgis aparau culorile Irakului la Cupa mondiala de fotbal din Mexic. Astazi, ei lupta pentru un loc in Parlament. Competitia, prevazuta pentru 12 mai, ii va pune fata in fata cu Chaker Mohammad Sabbar, care i-a urmat in echipa nationala si care candideaza astazi pentru provincia Al-Anbar. 

 

Iar fotbalul nu este singurul sport reprezentat in acest scrutin. Presedintele Federatiei irakiene de haltere, Taleb Faysal, concureaza pe listele "Statului de drept", formatiune creata de fostul premier Nouri al-Maliki. Fostul inotator international, Sarmad Abdelilah, a aderat la "Alianta pentru victorie", a actului prim ministru, Haider al-Abadi. Sunt personalitati din lumea sportului care intra in scena cu un avantaj considerabil de imaginez comparativ cu o clasa politica macinata de coruptie.

"Performantele lor sportive le-au adus admiratori si sustinatori", comenteaza Hussein Hassan, un alegator din Bagdad, in varsta de 45 de ani. "Este randul acestor vedete sa se puna in slujba poporului. Iar oamenii au mai multa incredere in ei decat in politicienii care nu au facut nimic", adauga el.

Un argument pe care Ahmed Radhi, autorul singurul gol marcat de Irak in Cupa mondiala, l-a auzit. "Irakienii au nevoie de cineva care sa le demonstreze ca se ocupa de problemele, de interesele lor si care doreste sa le ofere o viata decenta", sustine candidatul din partea "Aliantei nationale", organizatie care, subliniaza fostul international in varsta de 54 de ani, "reuneste toate comunitatile si confesiunile".

In varsta de 57 de ani, Basil Gorgis, inscris pe lista "Abna al-Rafideyn", ce regrupeaza, printre altii, crestini, caldeeni si asirieni, promite, la randul lui, "ca va apara interesele crestinilor care, pana acum, nu au avut legi sau acte normative care sa le protejeze interesele si bunurile".

Chaker Mohammad Sabbar, sunnit de 59 de ani, este numarul 10 pe lista "Tamaddoun", care militeaza in favoarea unui stat non-confesional. Ignorand sfaturile apropiatilor, care l-au "asigurat ca nu orice schimbare este posibila", el a decis sa se lanseze in lupta electorala la Ramadi.

×
Subiecte în articol: irak alegeri sport fotbal partide