Autorităţile iraniene au hotărât începerea lucrărilor de construcţie a cinci uzine de îmbogăţire a uraniului şi caută locuri pentru alte cinci. Potrivit preşedintelui iranian Mahmoud Ahmadinejad, Guvernul va lua în considerare posibilitatea de a produce uraniu îmbogăţit la 20 %.
Recent, Parlamentul iranian a solicitat Guvernului să înceteze cooperarea cu Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA), relatează AFP. Asta după ce AIEA a criticat Iranul pentru programul său nuclear controversat şi a cerut "suspendarea" construcţiei unei noi uzine.
Marile capitale dezaprobă decizia Iranului
Comunitatea internaţională şi-a exprimat duminică îngrijorarea şi dezaprobarea după anunţul Iranului privind construirea a zece noi uzine de îmbogăţire a uraniului.
Berlinul urmăreşte "cu mare preocupare" proiectele Iranului de a construi noi uzine de îmbogăţire a uraniului şi face apel către Teheran să îşi "ducă la îndeplinire obligaţiile faţă de comunitatea internaţională", a anunţat duminică o purtătoare de cuvânt a Ministerului Afacerilor Externe
Republica islamică a anunţat că se pregăteşte să analizeze posibilitatea de a produce uraniu îmbogăţit cu 20 la sută şi de a construi zece noi uzine de îmbogăţire a uraniului, după două zile de la adoptarea de către Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a unei rezoluţii care condamnă Teheranul pentru programul său nuclear controversat.
"Luăm notă de acest anunţuri cu mare preocupare", a declarat purtătoarea de cuvânt, la Berlin. "Iranul este chemat să ducă la îndeplinire obligaţiile pe care le are faţă de comunitatea internaţională şi să coopereze deplin cu AIEA", a adăugat ea.
Washingtonul, Londra şi Parisul au denunţat, de asemenea, proiectele Iranului.
Iranul nu dispune de prea mult timp pentru a răspunde la îngrijorările comunităţii internaţionale cu privire la programul său nuclear, a avertizat Casa Albă duminică, după ce Teheranul a anunţat aceste noi proiecte.
"Dacă acest lucru este adevărat, va constitui o nouă încălcare gravă a obligaţiilor clare ale Iranului care decurg din numeroasele rezoluţii ONU, iar acest lucru este un nou exemplu al opţiunii Iranului de a se izola", a declarat, într-un comunicat, purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Robert Gibbs.
"Timpul presează ca Iranul să răspundă îngrijorărilor tot mai mari ale comunităţii internaţionale asupra programului nuclear al acestei ţări", a adăugat Gibbs.
Marea Britanie a declarat că proiectele Iranului de a construi noi uzine de îmbogăţire a uraniului constuie un motiv de "preocupare serioasă" şi că acestea încalcă rezoluţiile Consiliului de Securitate al ONU.
"Informaţiile potrivit cărora Iranul intenţionează să construiască noi uzine de îmbogăţire a uraniului constituie, în mod clar, un subiect de preocupare serioasă. Aceasta va fi o încălcare deliberată a rezoluţiilor Consiliului de Securitate al ONU", a declarat, duminică, o purtătoare de cuvânt a Ministerului britanic al Afacerilor Externe.
"Este necesar să analizăm răspunsul nostru în parteneriat cu AIEA şi alţii", a adăugat ea. "AIEA a anunţat clar, aşa cum am făcut şi noi, în numeroase rânduri, că nu este vorba despre a nega Iranului niciunul dintre drepturile sale, ci de a face astfel încât Iranul să respecte responsabilităţile pe care le are faţă de comunitatea internaţională", a mai spus purtătoarea de cuvânt.
Ministrul francez al Afacerilor Externe, Bernard Kouchner a calificat drept "foarte periculos" faptul că Iranul "se încăpăţânează să ignore cererile" AIEA, hotărându-se să construiască noi uzine de îmbogăţire a uraniului, într-un interviu pentru Le Figaro, apărut luni.
"Faptul că Iranul se încăpăţânează să ignore o mare agenţie independentă, aşa cum este AIEA, este, totuşi, un lucru foarte periculos", a apreciat Kouchner. "De ce Teheranul (face) în prezent acest anunţ privind un program de zece noi uzine de îmbogăţire a uraniului, dacă Iranul nu are nici măcar o singură centrală nucleară pentru a utiliza acest combustibil?", se întreabă şeful diplomaţiei franceze. "Noi nu acţionăm împotriva Iranului, noi acţionăm pentru pace", a subliniat Kouchner.
Citește pe Antena3.ro