x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Israelul analizează răspunsul Hamas la propunerea de încetare a focului în Gaza

Israelul analizează răspunsul Hamas la propunerea de încetare a focului în Gaza

de Redacția Jurnalul    |    04 Iul 2024   •   23:15
Israelul analizează răspunsul Hamas la propunerea de încetare a focului în Gaza

Premierul israelian Benjamin Netanyahu își va convoca cabinetul de securitate joi seara pentru a discuta noile poziții ale Hamas cu privire la un acord de încetare a focului în Gaza, a declarat o sursă din biroul lui Netanyahu, în timp ce luptele din enclavă au făcut ravagii.

Înainte de reuniunea cabinetului, Netanyahu va avea consultări cu echipa sa de negociere a încetării focului, a mai spus sursa citată de Reuters.

Israelul a primit miercuri răspunsul Hamas la o propunere făcută public la sfârșitul lunii mai de președintele american Joe Biden, care ar include eliberarea a aproximativ 120 de ostatici deținuți în Gaza și o încetare a focului în enclava palestiniană.

Un oficial palestinian apropiat de efortul de mediere a declarat pentru Reuters că Hamas, gruparea militantă care controlează Gaza, a dat dovadă de flexibilitate cu privire la unele clauze, care ar permite încheierea unui acord-cadru în cazul în care Israelul ar aproba.

Doi oficiali Hamas nu au răspuns solicitărilor de comentarii. Hamas a declarat că orice acord trebuie să pună capăt războiului de aproape nouă luni și să ducă la o retragere completă a Israelului din Gaza. Israelul susține că va accepta doar pauze temporare în lupte până când Hamas va fi eradicat.

Planul prevede eliberarea treptată a ostaticilor israelieni încă deținuți în Gaza și retragerea forțelor israeliene în primele două etape, precum și eliberarea prizonierilor palestinieni. A treia fază presupune reconstrucția teritoriului distrus de război și returnarea rămășițelor ostaticilor decedați.

(sursa: Mediafax)

 

×
Subiecte în articol: hamas gaza Israel